Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans: Wat kan je zeggen als je kind je nieuwe partner niet mag?

Column

Wat kan je zeggen als je kind je nieuwe partner niet mag?

Geen enkel kind zit te wachten op een bonusouder (stiefouder). Negatieve opmerkingen van je kind over je nieuwe partner zeggen dus niets over je nieuwe partner. Als hij/zij een heilige was, zou het nog niet goed genoeg zijn. Maar je wilt natuurlijk graag dat ze over en weer een goed contact hebben. 

Wat kun je doen om die band te versterken? Besef allereerst dat je niets kunt afdwingen. Jouw kind heeft niet gekozen voor de bonusouder en je partner heeft niet gekozen voor een bonuskind. En ook als het in het begin slecht gaat, zegt dat niks over de toekomst. Andersom evenmin. Ik hoor vaak dat het goed gaat in het begin, en later minder goed.

Het is wel belangrijk direct  in te grijpen wanneer het kind iets negatiefs over de bonusouder zegt. Dat kan door de opmerking te verbieden, maar vaak is het beter om te vragen waarom je kind dat zo ziet. Dan kun je ingaan op de inhoud en wordt je je ervan bewust waar je kind last van heeft. 

Als jouw kind bv. aangeeft dat het liever zou hebben dat papa en mama weer samen waren, dan kun je zeggen: “dat begrijp ik, maar ik vind het fijn om bij (naam partner) te zijn”. Je kunt dan bv. aangeven dat je partner lekker kookt, of helpt bij het repareren van de fiets, of dat hij/zij het kind goed kan klussen/feestjes organiseren of wat dan ook.

Hierdoor bevestig je je partner in de positie van bonusouder. Dit doet je partner goed èn zet je tegelijkertijd je kind aan het denken. 

Ik ga ervan uit dat je partner geen dingen zegt als “rotkind”. Als dat wel gebeurt moet je eisen dat niet het kind wordt afgeserveerd maar dat het ongewenste gedrag van het kind benoemd wordt. Het kind deugt altijd, zelfs als het gedrag onuitstaanbaar is. Praat wel samen over datgene waar je partner last van heeft, neem de ergernissen serieus. 

Maar als de ergernissen groot zijn en groter worden, zoek dan direct hulp.
 

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Afbeelding

Uit de krant