Afbeelding
Foto: Mark van der Pol

Boxtel doet onderzoek naar ‘mogelijk gevaarlijke’ betonconstructies

Algemeen

Boxtel - Ook in Boxtel wordt onderzocht of er gebouwen zijn waarbij mogelijk instortingsgevaar bestaat. Dat laat burgemeester Mark Buijs woensdag weten naar aanleiding van vragen die Combinatie 95 bij het college indiende. In mei stortte op Eindhoven Airport een parkeergarage in aanbouw in vanwege een constructiefout in de betonnen vloerconstructie. Verspreid over het land werden daarop verschillende gebouwen onderzocht en preventief gesloten. Er zijn in Boxtel vooralsnog geen concrete aanwijzingen dat er gebouwen zijn waarbij instortingsgevaar optreedt.

Constructies die gebruikmaken van zogenaamde ‘breedplaten met grote overspanning’ leveren onder bepaalde omstandigheden mogelijk instortingsgevaar op. Deze bouwtechniek is sinds het begin van deze eeuw in gebruik. Om te kunnen zien of er daadwerkelijk instortingsgevaar bestaat, is bouwkundig onderzoek nodig.

Geen concreet gevaar
Er zijn geen concrete aanwijzingen voor instortingsgevaar bij gebouwen binnen de gemeentegrenzen. Ondanks dit geeft de burgemeester, verantwoordelijk voor orde en veiligheid, aan dat er wel verschillende panden op het oog zijn die mogelijk een vergelijkbare betonconstructie bevatten. Hij dringt er dan ook bij eigenaren van deze panden op aan onderzoek te (laten) doen naar de veiligheid van hun gebouw. De gemeente zal hen daarbij daar waar kan ondersteunen.

“Wij zullen eigenaren van panden waarbij wij als gemeente het vermoeden hebben dat deze constructie gebruikt is informeren. Ook kunnen we ze als gemeente adviseren”, geeft Buijs aan. Wel wijst hij de eigenaren van panden met de gewraakte betonconstructie ook op hun eigen verantwoordelijkheid om de constructie te onderzoeken.

Uit de krant