Kleine meneer Henk, te midden van tientallen leerlingen van De Hobbendonken.
Kleine meneer Henk, te midden van tientallen leerlingen van De Hobbendonken.

‘Kleine meneer Henk’ al 40 jaar klusjesman bij De Hobbendonken

Algemeen

Boxtel - ‘Kleine meneer Henk’, ofwel Henk van der Vorst, werd het afgelopen weekend 89 jaar. Toch doet hij nog steeds vrijwilligerswerk bij basisschool De Hobbendonken, waar hij al 40 jaar actief is. Eerst als conciërge, later als vrijwillig klusjesman. Woensdag vierde de school zijn verjaardag én robijnen jubileum en kreeg Henk een eigen straatnaambordje bij de school: Henks Plantsoentje.

Henk van der Vorst kwam in 1977 bij De Hobbendonken werken via de WSD. Daar werd hij conciërge omdat zijn vorige baan als bouwvakker lichamelijk te zwaar voor hem was geworden. Eind jaren 80 werd die baan omgezet naar een betaalde vrijwilligersfunctie die hij inmiddels al meer dan 25 jaar vervult. ”Ik heb het opgezocht en kleine meester Henk is écht de oudste conciërge van Nederland”, aldus directeur Henk Verhoeven. Kleine meneer Henk dankt zijn bijnaam aan deze ‘grote meneer Henk’. De kinderen noemen hem zo sinds de leerkrachten bij de voornaam genoemd worden.

Kleine meneer Henk is volgens Verhoeven een prachtig voorbeeld van de participatiemaatschappij: ”Eerst kwam hij met de fiets, maar toen hij est ouder werd te voet. En toen ook dat niet meer ging, kregen we het met zijn allen voor elkaar dat er een scootmobiel kwam.”

Media-aandacht
Het bijzondere jubileum bleef niet onopgemerkt: zowel Omroep Brabant als Hart van Nederland besteedden er woensdag aandacht aan, evenals de lokale en regionale media. Maar ook de kinderen van de basisschool vierden ‘kleine meneer Henk’ zijn jubileum in de aula van de school met een speciale verjaardagsviering. Daar zongen ze hem onder meer toe met bekende liedjes die speciaal op Henk waren aangepast.

Zo werd duidelijk dat hij wel van een kopje koffie, een lekker trappistje en een stukje taart houdt. “Misschien dat je daardoor al wel 89 jaar oud bent geworden”, merkt Verhoeven op. Ook prijkt ’kleine meneer Henk’ zijn naam voortaan boven het plantsoentje bij de ingang van de school, want kleine meneer Henk heeft groene vingers en houdt de planten daar prima bij.

Van der Vorst kijkt een beetje beduusd toe. Hij is duidelijk overdonderd door alle aandacht. Al snel volgt een brede glimlach, als de kinderen zingen over zijn hobby, Sudoku’s maken. Als Hart van Nederland hem interviewt geeft hij aan dat de school nog niet van hem af is: “Misschien doe ik dit nog 5, of 10, of maar één jaar. Ik ben nu 89, maar ze zijn nog niet van me af!”

Uit de krant