Afbeelding

Filmconcert ‘Licht uit, spot aan!’ haalt muzikanten uit hun comfort zone

Algemeen

Boxtel - De ‘generale repetitie’ van het filmconcert van Boxtel’s Harmonie leidde vorige week woensdag regelmatig tot kippenvel. Op zich al een hele prestatie, want het was de eerste, en tevens de laatste keer vóór de uitvoering van ‘Licht uit, spot aan!’ op 25 november dat de voltallige harmonie, aangevuld met vocalisten Nienke van Horen en Dave Rijnders én enkele leden van de Reservoir Dogs Band de nummers uitvoerden. Daarbij komt een verrassend gevarieerd en geraffineerd repertoire aan bod waaruit blijkt dat filmmuziek vaak heel goed gecomponeerd is.

Dirigent en saxofonist Jules van de Loo geeft aan dat de voorbereidingen echter al maanden bezig waren. “Vorig jaar heb ik Lodewijk (gitarist van Reservoir Dogs Band, red.) al gevraagd of hij met dit project mee wilde doen. Ik kende hem al omdat we op dezelfde locatie lesgeven. Hij zegde meteen toe. En vanaf omstreeks mei zijn we begonnen met het uitzoeken van de stukken”, geeft hij aan. ‘Dit project’, dat onder de naam ‘Licht uit, spot aan!’ door het leven gaat, is dit jaar de tweede bijzondere muzikale productie van Boxtel’s Harmonie. Eerder gooide de harmonie met Maestro Boxtel al hoge ogen. De dirigeerwedstrijd smaakte naar meer, en de harmonie wilde niet wachten tot een tweede editie.

Op dat moment zag het filmmuziekproject het licht. De samenwerking is een bijzondere, zo geven ook zangeres Nienke, zanger Dave en Reservoir Dogs Band bassist en gitarist Romme en Lodewijk aan. Nienke: “Er komen echt drie verschillende muziekdisciplines bij elkaar in dit project.” Zij doelt daarmee op haar achtergrond die gericht is op muziektheater. De opleiding Muziektheater is een middenweg tussen conservatorium en theateracademie. De Reservoir Dogs Band is juist een echte rockband, met muzikanten die van de rockacademie afkomen. In de rockmuziek is spelen ‘op gevoel’ het devies. Boxtel’s Harmonie daarentegen speelt van papier. Geen wonder, want de 50 muzikanten moeten natuurlijk wel allemaal hetzelfde spelen. En Dave en Nienke hebben dan weer een theaterachtergrond. De muzikanten bevestigen dat het filmconcert er eigenlijk op neerkomt dat muzikanten die een verschillend muzikaal dialect spreken nu samenkomen.

Daarin zit hem voor de muzikanten ook meteen de grootste uitdaging: allen moeten ze buiten hun comfortzone stappen. Nienke: Zo moet je het nummer ‘Respect’ van Aretha Franklin heel vrij en losjes zingen. Het is een nummer dat niet tot mijn dagelijks repertoire behoort, zal ik maar zeggen.” Daar is bij de repetities niets van te merken, want het nummer wordt zeer overtuigend gebracht. Niet alleen ‘Respect’ maakt overigens grote indruk, vooral het feit dat de Reservoir Dogs Band, de twee zangers en Boxtel’s Harmonie nooit samen hebben gespeeld en toch een goed samenklinkend geheel weten neer te zetten is bewonderenswaardig. Het smaakt naar meer voor 25 november.

Die 25e november zal het eerste deel van de voorstelling in het teken staan van instrumentale nummers gebracht door Boxtel’s Harmonie. Deel twee van de avond betreedt de voltallige band het podium. Vanaf dan staat de aula van het Jacob-Roelandslyceum geheel in het teken van de filmmuziek van regisseur Quentin Tarantino. Daarbij komt zeker ook het nummer ‘Little Green Bag’ van George Baker voorbij. Met deze artiest werkte Reservoir Dogs Band onlangs nog samen bij de opnames van hun nieuwe album. “En deel drie is het feest!”, geeft de dirigent aan. “We spelen dan een aantal bekende nummers uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.”

Het filmconcert ‘Licht uit, spot aan!’ is op 25 november vanaf 20.00 uur in de aula van het Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3. Kaarten kosten 12,50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij telefoonwinkel Ring & Go, Rechterstraat 3. Het is ook mogelijk entreebewijzen te reserveren via e-mail: kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl of telefoonnummer 0411-685331.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant