Wethouder Marusjka Lestrade.
Wethouder Marusjka Lestrade.

Update voor jongerenbeleid Boxtel

Algemeen

Boxtel - Het jeugdbeleid in Boxtel krijgt een update. Daarbij krijgt jongerencentrum B-Town een andere rol. Vooral overdag zal er veel meer voor jongeren te doen zijn in de vorm van een jongerenacademie. Die is name bedoeld voor jongeren die om wat voor reden dan ook niet meer in het reguliere onderwijs mee kunnen komen. Ook neemt de gemeente de regie over het jongerenwerk strakker in handen. Dat zijn de voornaamste wijzigingen die de nieuwe beleidsnotitie jongerenwerk behelst. De gemeenteraad mag zich 28 november over het ontwerpvoorstel buigen.

Wethouder Marusjka Lestrade geeft aan dat de gemeente mikt op een aanpak waarbij de begeleiding niet stopt op het moment dat kinderen 18 worden, maar waarbij het doorloopt. Daarvoor was onder meer intensief overleg nodig met collega-wethouder Eric van den Broek. Hij gaat over het sociaal domein. Met de nieuwe beleidsnotitie moet de samenwerking soepeler worden. De gemeente eist daarbij een coördinerende rol tussen de verschillende instanties zoals scholen, BuurtSport Boxtel en ContourdeTwern op. Die rol is volgens Lestrade nodig omdat het jongerenwerk moet functioneren als multidisciplinair team.

De rol van B-Town verandert in het vernieuwde jongerenbeleid ingrijpend. Daar waar het jongerencentrum nu overdag regelmatig leeg is, zullen er vanaf volgend jaar cursussen gegeven worden voor jongeren. Deze zogenaamde Jongerenacademie is primair gericht op kinderen van een jaar of 16 die niet meer aan het reguliere onderwijs deelnemen. Volgens de wethouder moet je daarbij denken aan een uitbreiding op het huidige cursusaanbod, bestaande uit cursussen omgaan met geld en sollicitatiecursussen. Ook kan het jongerencentrum stageplaatsen bieden om op die manier jongeren verder op de sociale ladder te helpen. Ook jongeren die wel naar school gaan mogen deelnemen aan de cursussen als zij denken daar baat bij te hebben. In de avonduren zal, net zoals nu, de focus meer liggen op ‘voor jongeren, door jongeren’ met thema-avonden, repetitieruimten en evenementen die door jongeren zelf georganiseerd worden.

“Wij willen met deze aanpak jongeren leiden naar een zelfredzaam leven”, geeft Lestrade aan. Op 28 november zal blijken of de gemeenteraad zich kan vinden in het nieuwe beleidsvoorstel.

Uit de krant