Afbeelding
Foto: Ruud van Casteren

Opening tentoonstelling 5 x 11 jr SOC

Algemeen

Opening tentoonstelling 55 jaar SOC

Boxtel - De nieuwe prins van Boxtel, Christian van Zogchel, vanaf zijn kroning zaterdagavond beter bekend als Z.D.H Prins Donald dun Vijfde, had meteen al een druk weekend. Zo moest hij zaterdag bij Partycentre Denziz bij het Kwekdeuntjesfist 2017 aan de bak samen met de president van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) Boxtel Jan de Koning. Dit deed hij niet onverdienstelijk met een tweede plaats. Hét feestnummer van carnaval 2018 was echter Vijf Kirre Elluf, van RAADloos, dat gaat over, hoe kan het ook anders, het vijfde carnavalslustrum van SOC. De prins mocht zondagmiddag, klokslag 14.11 uur, alweer aan de bak bij de tentoonstelling 5 x 11, aan Rechterstraat 60 vanwege hetzelfde jubileum.

Nadat Jan de Koning iedereen welkom heeft geheten bij de tentoonstelling kan prins Donald V de schaar ter hand nemen om de tentoonstelling te openen. De prins gaf aan zeer vereerd te zijn dat hij juist in dit jubileum jaar tot prins was verkozen.

Marion de Koning, Jolanda Vessies, Roel de Los de Hayos, Tom Heesters en Gerard Vlaminckx zijn verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling. Zolders, kasten en woonkamers werden op zijn kop gezet om de tentoongestelde voorwerpen bij elkaar te brengen. Voor het 33-jarig bestaan van SOC maakte destijds Jan Swinkels, in 1963 de éérste prins van wat toen Keienstampersdorp heette, al een fototentoonstelling. Deze is nu met medewerking van Frans Capé en Jo Hazenberg behoorlijk uitgebreid en ook te zien.

In het pand aan de Rechterstraat staan veel kostuums van de carnavalsprinsen waaronder de éérste steek en het kostuum van Prins Jan dun Urste. Jan Swinkels, zelf afkomstig uit Horst en nét wonend in Boxtel werd destijds gevraagd de eerste Prins van het SOC te worden. Natuurlijk overlegde Jan eerst met zijn vrouw Annie. “Het was een mooie aangelegenheid om zo Boxtel en de Boxtelaren te leren kennen”, zei hij. “Maar vooral ook de vele kroegen”, glunderde Jan. Zijn vrouw Annie maakte zijn steek en kostuum, maar na één jaar vond hij het welletjes. Wel is hij altijd betrokken gebleven bij het Boxtels carnaval. Jarenlang was hij regisseur van de zittingsavonden.

Het was gezellig druk tijdens de openingszondag en veel aanwezige oud-prinsen haalden onder elkaar herinneringen op. Er werd vooral gewezen op de staf van oud Prins Frans van Hees die altijd zo hard zwaaide dat hij overal tegenaan sloeg en zijn staf brak.

Tot carnaval is de tentoonstelling op iedere zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur te bekijken aan de Rechterstraat 60.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant