Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans: Vergeving

Column

Vergeven is niet altijd gemakkelijk. Ik hoor mensen soms tegen anderen zeggen dat ze iemand moeten vergeven (hun ouders/hun kind/hun ex-partner bv). Volgens mij mag echter niemand een ander opleggen dat men iemand móet vergeven. Vergeven kan volgens mij alleen in vrijheid.

Vergeving is niet opeisbaar, ook al verwacht men dat door bv. de biecht zonden vergeven worden. Het geloof kan soms wel helpen om te vergeven, maar er zijn ook mensen die juist boos worden op God en zich afkeren van hun geloof door een ernstige gebeurtenis.

Naar mijn idee vergeef je iemand niet voor de ander, maar voor jezelf. Je bevrijdt jezelf door vergeving. Toch zijn er veel mensen die dat niet kunnen. En niet alles is zo maar te vergeven…. Als jouw kind wordt vermoord, zoals onlangs Anne Faber, kun je de dader(s) dan vergeven? Zal dat ooit lukken? En toch: ons rechtsstelsel is gebaseerd op straf (genoegdoening, wraak dus) en vergeving (je krijgt een 2e kans).

Zonder stil te blijven staan bij dit enorme drama en de wetgeving hieromtrent, is het duidelijk dat vergeven samen hangt met wraak nemen en/of wrok. Wraak nemen doe je soms bij erge boosheid, wrok blijft soms heel lang hangen en speelt zo nu en dan op. Ergens blijf je hangen in het verleden…(het had anders moeten lopen…).

Soms is het gemakkelijker te vergeven als iemand zijn excuses aanbiedt. Natuurlijk is dat afhankelijk van veel voorwaarden, waarbij de belangrijkste zijn
de ernst van de gebeurtenis
de gevolgen voor het slachtoffer
hoe lang het geleden is (tijd heelt wonden)
een werkelijke gemeende spijtbetuiging
de persoonlijkheid van het slachtoffer

Sommige mensen kunnen, zo lijkt het tenminste, vrij gemakkelijk en snel vergeven, zelfs als het om ernstige dingen gaat en anderen blijven hangen in jarenlange wrok voor relatief “kleine” voorvallen. Natuurlijk is het afhankelijk van de buigzaamheid van de persoon in kwestie, maar het kan ook te maken hebben met traumatische zaken uit het verleden, dat iemand niet los kan laten wat er gebeurd is.

Door erover te praten kun je echter wel aan het denken gezet worden. Erkenning van het aangedane helpt ook om het achter je te kunnen laten. Natuurlijk kun je het ook groter en erger maken als je veel onder de mensen komt die het zaakje nog eens extra opstoken.

Het is natuurlijk altijd je eigen verantwoordelijkheid wat je ermee doet, en vergeving is niet verplicht, maar het maakt het leven wel een stuk gemakkelijker.

Mocht je interesse hebben: op 21 november is er 2x een bijeenkomst over dit thema, een keer ’s middags en een keer ’s avonds. Wel graag even aanmelden via: info@interpunctie.nl, deelname € 7,50 p.p.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Afbeelding

Uit de krant