Afbeelding
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Onderzoek naar geothermie op Kasteren

Algemeen

Liempde - In buurtschap Kasteren rijden binnenkort 3 grote meetwagens rond om bodemmetingen te doen in verband met het boren naar geothermie. De metingen worden uitgevoerd in het kader van een haalbaarheidsonderzoek naar het boren naar geothermische warmte bij Veghel.

Mocht deze duurzame energiebron uiteindelijk exploitabel blijken zal er in Veghel geboord worden op zo’n 7,5 kilometer diepte om kokend heet water op te pompen en bedrijven als Mars en Campina van warm water te voorzien. De temperatuur van het grondwater neemt met zo’n 30 graden Celsius per kilometer toe, waardoor automatisch diep geboord moet worden. Het water waaraan de warmte onttrokken is, wordt weer teruggepompt via het boorgat.

Omdat voor geothermie op zo’n grote diepte geboord moet worden, is een specialistische methode vereist. De meetwagens moeten daarvoor op relatief grote afstand van de mogelijke thermische bron seismische metingen uitvoeren. Daaruit moet blijken of de bodem geschikt is om water uit op te pompen.

De Rijksoverheid stuurt sterk aan op het boren naar geothermie, door middel van de zogenaamde Green Deals, waarin een groot aantal partijen hun krachten bundelen om onze energievoorziening groener te maken. Zo zijn in de Green Deal Geothermie, naast Boxtel, onder meer de gemeenten Meierijstad, Haaren, Sint-Michielsgestel, Breda, Tilburg en Hydreco, een dochterbedrijf van Brabant Water, vertegenwoordigd.

Voor mensen met vragen wordt een informatieavond georganiseerd op woensdag 29 november van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur in Even Resort Hotel Veghel, Stadhuisplein 3 in Veghel. Aanmelding is niet nodig. Er wordt een presentatie gehouden en aansluitend is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Uit de krant