Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: f18010
Foto: Frédéric BISSON/Flickr
Algemeen nieuws

Legionella aangetroffen bij HydroBusiness in Boxtel

Boxtel - Het water van het bedrijf HydroBusiness, dat in Boxtel zorg draagt voor de zuivering van het afvalwater bij vleesverwerker Vion, blijkt besmet te zijn met de legionellabacterie. Dit meldt de GGD middels een persbericht. Maximaal elf personen zouden ziek zijn geworden door de besmetting en een door de legionellabacterie veroorzaakte longontsteking hebben opgelopen. HydroBusiness heeft na de vaststelling van legionella direct maatregelen genomen om het risico op eventuele verspreiding te voorkomen.

Eind 2016 en in 2017 werden er bij de GGD een aantal legionella-besmettingen uit Boxtel gemeld. Zoals gebruikelijk startte de GGD een brononderzoek en werden alle waarschijnlijke bronnen getest. Daarin werd geen legionella aangetroffen. Daarop besloot de GGD ook waterbronnen te onderzoeken, die minder voor de hand liggen. In de eerste week van december werd dezelfde legionellabacterie aangetroffen bij HydroBusiness.

De zuivering van HydroBusiness was niet eerder in beeld, omdat het geen voor de hand liggende bron is. Het is een zuiveringsproces waarbij bacteriën afvalwater zuiveren en waardevol biogas produceren. Hierin worden geen duidelijke waterdruppels gevormd. In Nederland zijn nooit eerder legionella patiënten gemeld als gevolg van dit type bron. De afgelopen maand ontving de GGD geen nieuwe legionellose-meldingen uit Boxtel. Volgens een woordvoerder van de GGD is het erg onwaarschijnlijk dat meer dan deze elf personen ziek zijn geworden, aangezien een arts goed in staat is verschil te zien tussen een 'gewone' longontsteking en een longontsteking veroorzaakt door de legionellabacterie.

Onderzoek
Bij legionella-meldingen start de GGD onderzoek om een mogelijke bron te achterhalen. Hierin vraagt de GGD aan alle mensen met legionellose waar ze zijn geweest. Bij het vermoeden van een gezamenlijke bron wordt deze bemonsterd en getest.

Legionellose is een infectie door een bacterie. Deze bacterie heet Legionella. De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf tot zes dagen na besmetting. Het begint dan met lichte koorts, spierpijn en zich niet lekker voelen. Na enkele dagen kan een longontsteking ontstaan met hoge koorts (boven de 39 graden) en koude rillingen. Bij dergelijke klachten neemt men contact op met de huisarts. Kijk voor meer informatie over legionella op de website van het RIVM.

Niet besmettelijk
Besmetting met legionella gebeurt via de longen. Je kunt alleen besmet raken als je kleine waterdruppeltjes inademt die zijn besmet met legionellabacteriën. Het drinken van besmet water levert geen gevaar op. Legionella is ook niet over te dragen van mens op mens.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>