Raadslid Peter Manniën spreekt de aandachtig luisterende BHC-leerlingen toe.
Raadslid Peter Manniën spreekt de aandachtig luisterende BHC-leerlingen toe. Foto: Sander van Kasteren

BHC-leerlingen krijgen lessen politiek in gemeentehuis

Algemeen

Boxtel - Zo’n 25 vmbo-leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) kregen in de Raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis een les politiek, verzorgd door een afvaardiging van de politiek. Een groep van 10 raadsleden en burgemeester Mark Buijs praatte de leerlingen bij over de gemeentelijke politiek. Na afloop mochten de leerlingen het zelf proberen en gingen zij met elkaar het politieke debat aan.

De middag in het gemeentehuis werd georganiseerd in het kader van het vak maatschappijleer 2, waarin de leerlingen dit jaar examen doen. Want, “het leerboek is wel erg dik”, aldus docent Tim Diemel. Volgens hem is het heel nuttig om de theorie ook eens in de praktijk vertaald te zien.

In het eerste deel van de middag gaven burgemeester Mark Buijs en raadslid Peter Manniën de leerlingen uitleg over hoe de lokale politiek werkt. Daarbij benadrukte de burgemeester nog maar eens het belang van het feit dat de leerlingen, nu 15 of 16, vanaf hun 18e mogen stemmen. “Het wordt straks ook jullie bestuur en het is ook jullie land waarover beslist wordt!”

In deel twee van de middag voerden de leerlingen, vanuit een vooraf toebedeelde partijideologie, het politieke debat met elkaar. Bij het op papier zetten van hun argumentatie werden zij geholpen door de aanwezige raadsleden. Het debat over het gebruik van smartphones in het verkeer en een fictief asielzoekerscentrum in Boxtel kwam wat stroef op gang, maar al snel bleek dat de leerlingen heus wel weten waar ze over praten. Zo oogstten de leerlingen regelmatig applaus van hun toehoorders, de ‘echte’ lokale politici.

Lees een uitgebreid verslag in DeMooiBoxtelKrant van 17 februari

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant