Het terrein van Vorst A, B en C in Lennisheuvel.
Het terrein van Vorst A, B en C in Lennisheuvel. Foto: Google Earth

Klein biomassaplein op Vorst B is vaststaand gegeven

Algemeen

Boxtel - De Boxtelse politiek boog zich dinsdagavond, wederom, over het biomassaplein. Ditmaal was de omgevingsvergunning voor een vierjarige pilot met een klein biomassaplein van zo’n 0,6 hectare onderwerp van gesprek. Want, zo is de gedachte, zo’n plein zou een grote katalysator zijn voor de komst van innovatieve bedrijven, die onder de noemer Greentech vallen, naar industrieterrein Vorst B. De fractie van BALANS diende een initiatiefvoorstel in waarin gevraagd werd om de gemeenteraad bij het tot stand komen van deze vergunning te betrekken. Het voorstel sneuvelde echter; de raad voelt zich voldoende overtuigd door de toezeggingen die de wethouder 10 januari deed in Lennisheuvel.

De meerderheid van de raad kon zich niet in het initiatief van BALANS vinden. Volgens Peter Manniën, van coalitiepartij Combinatie95, heeft de wethouder voldoende toezeggingen gedaan om de raad en Lennisheuvel actief bij de plannen te betrekken: “Het voorstel van BALANS is overbodig geworden door de toezeggingen die de wethouder in Lennisheuvel deed.” Die komen erop neer dat Lennisheuvel mag meedenken in het uiteindelijke bestemmingsplan. “Deze omgevingsvergunning is een lapmiddel tot het uiteindelijke bestemmingsplan er ligt.”

Wethouder Peter van de Wiel beet ook terug. Volgens hem was het in 2013 BALANS zelf dat Vorst B als locatie voor Greentech opperde: “Uw fractie vroeg in 2013 of er al gelobbyd werd voor een biomassaplein in Boxtel. ’Wij denken bijvoorbeeld aan Vorst’, gaf BALANS toen letterlijk aan.” Zowel ondernemersvereniging SPIN als BALANS stellen dat de waardevolle industriegrond van Vorst B veel te goedkoop van de hand gaat voor Greentech. Volgens de wethouder klopt die argumentatie niet. Het gebied in Lennisheuvel is door de provincie definitief afgeschreven als industrieterrein, geeft hij aan: ”Vorst B is voor Greentech, dat is een gegeven waarmee we het moeten doen.” En een biomassaplein is op zijn beurt weer essentieel voor Greentech, concludeert hij.

Ook een eventuele verhuizing van de Greentechplannen van Vorst B naar het iets zuidelijker gelegen Vorst C, zoals SPIN voorstelt, is volgens collega-wethouder Eric van den Broek ‘veel te voorbarig’. Lennisheuvel verzette zich destijds fel tegen industriële activiteiten aldaar. Bovendien, zo luidt de uitleg, is dan nog steeds Vorst B niet beschikbaar voor bedrijven op Ladonk.  Het leidde tot een sneer van Manniën richting SPIN: “Ik vind het schokkend dat SPIN nu weer over een biomassaplein op Vorst C begint. Lennisheuvel was daar destijds zeer fel tegen.”

Van de Wiel gaf dinsdag wederom aan dat Lennisheuvelaren kunnen meedenken door hun wensen kenbaar te maken in een zogenaamde doelennotitie voor het bestemmingsplan. Ook zegde hij wederom toe dat het plein naar maximaal 2 hectare kan uitgroeien met strikt houtige biomassa. Bij het tot stand komen van het definitieve bestemmingsplan wordt de raad sowieso al betrokken, waardoor, om met de woorden van PvdA/GL-fractievoorzitter Anja van den Einden te spreken, het initiatief van BALANS ‘een farce’ is. Te zijner tijd mag de gemeenteraad zich dus uitlaten over Greentech. Maar dan wel met de kanttekening dat het biomassaplein sowieso naar Vorst B komt.

Uit de krant