Afbeelding
Foto: Google

Gemeente kan terug naar de tekentafel met bouwplannen Roderweg-Hamsestraat

Algemeen

Boxtel - De gemeente is door de provincie teruggestuurd naar de tekentafel met de bouwplannen Roderweg-Hamsestraat. 80 tot 100 woningen zouden, als het aan wethouder Peter van de Wiel ligt, op die locatie gerealiseerd moeten worden. Onmogelijk, concludeert gedeputeerde Erik van Merrienboer, die de bouw van maximaal 40 woningen kan toestaan. Via een ingewikkelde structuur, waarbij als het ware leegstaande agrarische bedrijven elders in de provincie geruild kunnen worden tegen woningbouw, de zogenaamde Ruimte voor Ruimte regeling, en het Groen Ontwikkelfonds lijken echter meer woningen in het gebied Roderweg-Hamsestraat haalbaar. Daarvoor moeten echter wel, voor de zoveelste keer, de plannen die de gemeente heeft ontwikkeld aangepast worden.

Het wil maar niet vlotten met de woningbouw in Liempde. Want hoewel alle partijen - dorpsberaad Liempde, de provincie én de gemeente - ervan overtuigd zijn dát er flink gebouwd moet worden in Liempde, lopen de bouwplannen steeds spaak. Op papier zijn er volgens de wethouder drie serieuze locaties om te bouwen, maar in de praktijk blijft daar voor de korte termijn eigenlijk maar één van over: Roderweg-Hamsestraat. Daar zal dus de woningbehoefte van Liempde voor de komende jaren vervuld moeten worden. Maar er is één groot probleem: de provincie staat op die locatie slechts 20 tot 40 woningen toe. Dat is ruim onvoldoende om in de behoefte te voorzien en bovendien lopen projectontwikkelaars voor zulke kleine aantallen woningen ook niet bepaald warm.

De provincie zette de afgelopen maanden al meerdere malen een streep door de bouwplannen in het gebied. Ook nu, na ruim 2 jaar planontwikkeling kan er nog steeds niet gebouwd worden. Toch gloort er volgens de wethouder hoop aan de horizon. Er moet dan echter wel een nieuw systeem worden bedacht waarbij via de zogenaamde Ruimte voor Ruimte regeling (RvR) toch de gewenste hoeveelheid van 100 woningen gebouwd mag worden. Daarbij kan Boxtel bij de provincie de benodigde titels kopen, waarbij elke RvR-titel staat voor een in de provincie gesaneerd agrarisch bedrijf. Met steun uit het zogenaamde Groen Ontwikkelfonds, zo redeneert de provincie, kan langs de Groote Waterloop de benodigde groencompensatie aangelegd worden. Zo ontstaat volgens de provincie toch een mogelijkheid om een ‘aanzienlijk hoger aantal’ woningen te realiseren dan 40. Maar daarvoor moet Boxtel dus wel, opnieuw, de plannen voor de locatie herzien.

De locatie waar de 80-100 woningen gerealiseerd zouden moeten worden:

Lees meer over de bouwplannen in DeMooiBoxtelKrant van 7 februari

Uit de krant