Wethouder Peter van de Wiel (l.) en voorzitter Yvo Kortmann van Nationaal Landschap Het Groene Woud onthullen het informatiebord bij het nieuwe Voedselbos.
Wethouder Peter van de Wiel (l.) en voorzitter Yvo Kortmann van Nationaal Landschap Het Groene Woud onthullen het informatiebord bij het nieuwe Voedselbos.

De Kleine Aarde heeft nu ook een Voedselbos

Algemeen

Boxtel - Vanaf vrijdag 2 maart kent De Kleine Aarde, naast een Voedseltuin, ook een Voedselbos. Het bos is een initiatief van Kleine Aarde Netwerk en wordt gesteund door onder meer de gemeente en diverse partijen uit Het Collectief, de groep bedrijven en instellingen die momenteel het terrein van De Kleine Aarde ontwikkelen.

Het Voedselbos werd even na 14.00 uur door wethouder Peter van de Wiel en Yvo Kortmann, voorzitter van Nationaal Landschap Het Groene Woud, geopend. Enkele tientallen belangstellenden trotseerden de Siberische kou om de opening bij te wonen.

Het bos moet onder meer ruimte bieden om basisschoolkinderen, naar schatting meer dan 100 per jaar, milieueducatie te bieden. Daarvoor wordt ook de samenwerking gezocht met Stichting Jong Leren Eten. De stichting heeft als doel kinderen in aanraking te brengen met verschillende soorten voedsel, waaronder de verschillende planten, kruiden en bomen die straks in het Voedselbos groeien.

De begroeiing kon vanwege de extreme kou nog niet allemaal aangeplant worden, waardoor de openingshandeling bestond uit de onthulling van een informatiebord en niet, zoals gepland, het aanplanten van een walnotenboom. Bij de aanplant wordt rekening gehouden met de stand van de zon, zodat groen dat veel zonlicht nodig heeft dat ook krijgt en struiken of kruiden die ook in de schaduw gedijen meer in de kielzog van deze beplanting geplaatst worden.

Na afloop was er voor alle aanwezigen een glaasje glühwein om de opening te vieren en de kou even te vergeten. Als alles meezit en de kou het land uit trekt, start het planten van het Voedselbos volgende week al.

Wethouder Peter van de Wiel (r.) en voorzitter Yvo Kortmann van Nationaal Landschap Het Groene Woud onthullen het informatiebord bij het nieuwe Voedselbos.
Afbeelding
De walnoot, die wegens de strenge vorst nog niet geplant kon worden tijdens de opening van het Voedselbos.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant