De coalitiepartijen brengen een toost uit op de geslaagde formatie.
De coalitiepartijen brengen een toost uit op de geslaagde formatie.

Combinatie95, SP, INbox en D66 vormen nieuwe coalitie

Algemeen

*Update 21.40 uur* Boxtel - De huidige coalitiepartijen Combinatie95, SP, INbox en D66 zullen ook de komende 4 jaar weer een coalitie vormen. Dat lieten woordvoerders Peter van de Wiel en Katelijne van Thiel, van Combinatie95 de media woensdag weten. De partijen presenteerden de pers de ’contouren’ van hun beleidsprogramma en stelden de wethouders, dezelfde als de afgelopen raadsperiode, voor. Aan hun portefeuilles veranderde nauwelijks iets en ook de inhoud van het nieuwe programma zou je kunnen zien als een voortzetting van de ingeslagen weg.

Woensdagavond presenteerde Combinatie95, de kartrekker van de coalitieonderhandelingen, de nieuwe wethouders. Daarbij zijn enkele kleine verschuivingen te zien ten opzichte van de afgelopen bestuursperiode. Zo krijgt wethouder Eric van den Broek in zijn portefeuille de complete verantwoordelijkheid voor economie, zowel op lokaal als regionaal niveau. Dit op uitdrukkelijk verzoek van ondernemers en het bedrijfsleven. Marusjka Lestrade neemt het jeugdbeleid plus de Wmo onder haar hoede. Dit beleidsterrein was eerst verdeeld tussen twee wethouders, maar de nieuwe verdeling wordt efficiënter geacht door de coalitiepartijen. Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel houden hun huidige portefeuilles, ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid respectievelijk financiën en sport.

Het nieuwe beleidsprogramma heeft de voorlopige titel ‘Meewerken in tijden van verandering’ meegekregen en pakt, zoals te verwachten was, door op de weg die de coalitie 4 jaar geleden insloeg. Er wordt stevig ingezet op transities op 4 beleidsterreinen, te weten: energie, ruimtelijk domein, sociaal domein en de relatie overheid/burger. Op 8 mei wordt naar verwachting de definitieve versie aan de gemeenteraad voorgelegd, waarna het na eventuele aanpassingen 5 juni definitief gemaakt wordt. Op 3 juli verwachten de coalitiepartijen ook de financiële onderbouwing rond te hebben.

Combinatie95-fractievoorzitter Peter van de Wiel geeft aan dat de partijen hun beleidsprogramma nog niet meteen hebben dichtgetimmerd omdat zij ook andere partijen nog de mogelijkheid tot inbreng willen geven. Toch lijken veel zaken wel in bepaalde mate dichtgetimmerd: het huidige beleid wordt immers gecontinueerd en de coalitie heeft uitdrukkelijk op papier gezet dat niet teruggekomen zal worden op genomen besluiten.

Uit de krant