Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 806f3a
Foto: Hans van Doorn
Algemeen

'Betonnen vloerconstructies Gestelse scholen veilig'

Sint-Michielsgestel - De breedplaatvloeren die in scholen in de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel gebruikt zijn, zijn veilig. Dit blijkt uit onderzoek van beide gemeenten. Het onderzoek volgde op een advies van het ministerie om onderzoek te doen naar betonconstructies die lijken op die in de ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport. De in Gestel onderzochte constructies lijken weliswaar op de in Eindhoven gebruikte betonplaten, maar zijn niet hetzelfde. Er is dus ook nooit direct instortingsgevaar geweest.

Op 25 september schreef het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties alle gemeenten een brief naar aanleiding van het instorten van de in aanbouw zijnde parkeergarage op Eindhoven Airport. In deze brief wordt de oorzaak van het instorten aangegeven en verzocht om dit aspect nadrukkelijk mee te nemen bij de beoordeling van aanvragen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen.

Het ministerie heeft gemeenten daarnaast verzocht om te inventariseren in welke recent opgeleverde gebouwen een constructie is toegepast met geprefabriceerde breedplaten. Op 10 oktober is hierop een aanvullend schrijven voor de beoordeling van bestaande gebouwen (vanaf 1999) met breedplaatvloeren verstuurd.

Naar aanleiding van de eerste brief is bekeken of in Boxtel en Sint-Michielsgestel vloeren gebruikt zijn met de Eindhovense constructie. Dit bleek niet het geval. Vervolgens is naar aanleiding van de brief van 10 oktober bekeken of er breedplaatvloeren gebruikt zijn sinds 1999. Gezien de omvang van de vraag hebben de gemeenten zich eerst gericht op scholen. Uit het dossieronderzoek en waar nodig een visuele inspectie, bleek dat de vloeren van de scholen in Sint-Michielsgestel en Boxtel geen risico vormen.

De gemeenten zijn nu nog bezig om de andere gebouwen in beeld aan het brengen waar breedplaatvloeren gebruikt zijn. Dit betekent dat van alle vergunningen vanaf 1999 bekeken moet worden of deze constructie is toegepast. Gebouweigenaren zijn ervoor verantwoordelijk dat hun gebouwen voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Aan de hen zal verzocht worden om hun gebouw te laten controleren door middel van een stappenplan zoals het ministerie heeft aangegeven.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>