Rien met het Cruijff-kunstwerk dat zijn kleinzoon maakte. (Foto: Sander van Kasteren)
Rien met het Cruijff-kunstwerk dat zijn kleinzoon maakte. (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtelaar Rien van Doleweerd heropent Cruijffmuseum met prominente gasten

Algemeen

Boxtel - Johan Cruijff, woensdag 25 april zou hij 71 zijn geworden. Het fenomeen overleed echter eind maart 2016 aan de gevolgen van kanker. Op vele plekken wordt hij in leven gehouden met een soort ‘Cruijff gedenkplaatsen’. Ook Boxtel heeft er zo een: het Johan Cruijff-museum van Rien van Doleweerd aan de Spinster 26. Op 12 mei heropent Rien zijn museum, nu in grootte bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. En naast de burgemeester, vrienden en bekenden is daar ook een aantal voetbalprominenten bij aanwezig, zoals oud-keeper en kamergenoot van Cruijff, Heinz Stuy.

Echt een vreugdesprong maakte Van Doleweerd 5 april nog niet. Op die dag werd bekendgemaakt dat de Amsterdam ArenA vanaf volgend voetbalseizoen de Johan Cruijff ArenA zal heten. “Ik vier pas feest als het écht zo ver is”, schampert hij. De 61-jarige Boxtelaar zit vol verhalen. Over hoe hij een prachtige schets van Cruijff van de oom van darter Michael van Gerwen, zelf verstokt PSV’er, kreeg, over hoe een vriend uit het Cruijff-circuit voor hem houtsnijwerken maakt, over het bijzondere Cruijff-herdenkingsshirt, waarvan er maar 25 zijn gemaakt en over hoe graag hij nog Aziatische collector-items wil hebben voor in zijn museum.

In ‘het wereldje’ van de Cuijff-verzamelaars zijn Van Doleweerd en zijn museum inmiddels een begrip. Volgens de Boxtelaar zijn er in Nederland zeker zo’n 35 soortgelijke verzamelaars. Moeiteloos somt hij hun namen op. Maar dit museum is bijzonder: de meeste verzamelaars stellen hun verzamelwaar namelijk niet tentoon, zo vertelt hij.

Zijn vernieuwde museum toont aan dat voor sommigen zelfs een PVC-pijp kan dienen ter inspiratie om de in 2016 overleden voetballer in ere te houden: een keurig gestanste buis toont de beeltenis van de voetballer. “Hij geeft zelfs licht”, lacht Van Doleweerd, die met een afstandsbediening de lichten van zijn museum aanklikt. En warempel, de voetballer begint te stralen.

Het is één van de honderden, duizenden notabele Cruijff-prullaria die aan de Spinster te bewonderen zijn. Het museum is op afspraak gratis toegankelijk en zal dat altijd blijven, verzekert de oprichter. “Ik wil mijn collectie delen met liefhebbers.”

De Cruijff-fanaat gaat jaarlijks talloze verzamelbeurzen af om Cruijff-prullaria te verzamelen. Zo was Van Doleweerd dit voorjaar op een beurs in het Telstar-stadion, waar hij oud-keeper van Ajax Heinz Stuy trof. ‘Heinz Kroket’, zoals zijn bijnaam luidde, voetbalde van 1967 tot 1976 voor de Amsterdammers en was destijds kamergenoot van voetballegende Cruijff. Hij twijfelde dan ook geen moment toen hij werd gevraagd naar de heropening van het Boxtelse museum te komen. “En speciaal voor Heinz laat ik een frietwagen komen”, grapt Rien. “En hij krijgt natuurlijk het eerste kroketje!”

Naast Stuy komen er nog meer prominenten naar de opening, zoals schrijver Maarten Bax. Hij schreef een boek over verschillende ontmoetingen met de voetballer, vanuit het oogpunt van anderen. De schrijver deed onder meer literatuuronderzoek in de inmiddels omvangrijke Cruijff-bibliotheek die Van Doleweerd bezit.

Een andere bijzondere bezoeker is de oud-buurvrouw van de stervoetballer. Zij zapte toevallig langs SBS6 toen Van Doleweerd in een uitzending van Hart van Nederland voorbij kwam. In de Amsterdamse wijk Betondorp was ze een vriendinnetje van Johan Cruijff, getuige ook de foto’s die Van Doleweerd laat zien. Ook zijn eigen buurvrouw is fan van de voetballer. Samen met haar bezoekt hij wel eens wedstrijden van ‘zijn’ club Ajax. “Misschien kan ik ooit de tussenmuur weghalen en ook haar kamer bij mijn museum betrekken”, lacht hij. “Of ik ga zelf boven wonen en richt mijn woonkamer in als museum bij de volgende uitbreiding!”

Dat zal naar verwachting niet lang duren, want steeds meer mensen nemen spontaan contact op met de sympathieke Boxtelaar. Sommigen doneren zelfs op eigen initiatief Cruijff-goodies. Zo is er een Johan Cruijffwinkel in de exclusieve Amsterdamse Kalverstraat die regelmatig promotiemateriaal doneert. “Daar komt dat boerreke uit Brabant weer, zeggen ze dan”, grinnikt Rien. Of wat te denken van Hennie Bouwe, de ontwerper van het Cruijff vijfje. Hij gaf een bijzondere Cruijff-voetbal die hij kreeg als dank voor het ontwerpen van de munt aan Van Doleweerd. Bouwe is zelf overigens ook bij de opening aanwezig.

Maar het mooiste museumstuk blijft toch wel de tekening die Riens kleinzoon maakte. Rien wijst trots naar een kleurige tekening aan de muur. “Mijn kleinzoon gaat soms mee naar het stadion. Laatst wees hij op een poster. ‘Die meneer ken ik, opa. Dat is Johan Cruijff!’, riep hij. Het leverde hem verbaasde blikken op in de Arena”, lacht de Boxtelaar.

Op 12 mei opent Van Doleweerd zijn museum voor ruim 40 genodigden. Bovendien is er een mobiele frietkraam aanwezig en staat een na veel speurwerk getraceerde Cruijff-vrachtwagen op de parkeerplaats. Wil je zelf het museum bezoeken? Dat kan door te mailen naar rvdoleweerd@gmail.com of een afspraak te maken via 06-34440866. Daarnaast organiseert Rien in het Pinksterweekend een Johan Cruijff-fanreis naar Barcelona, waar de legendarische voetballer ook speelde. Ook hierover kun je meer informatie opvragen op bovenstaande manieren.

Uit de krant