Johan Vorstenbosch. (Foto: Sander van Kasteren)
Johan Vorstenbosch. (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtel loopt voorop met ICT-coöperatie Beware

Algemeen

Boxtel - De overheid en ICT. Vaak vormen beiden geen gelukkig huwelijk, getuige bijvoorbeeld het elektronisch patiëntendossier, maar ook de recent gelekte accounts op gotcha.pw. Toch ontkomen ook gemeenten niet aan nieuwe ontwikkelingen op digitaal gebied. Via de wet Digitale Overheid worden zij namelijk verplicht (bijna) alle dienstverlening de komende jaren digitaal aan burgers aan te bieden. Boxtel loopt wat dat betreft goed op schema en deelt haar digitale kennis in de coöperatie Beware met andere gemeenten. De bedoeling is dat deze samenwerking uitgroeit naar een landelijk opererend samenwerkingsverband op ICT-gebied.

Directeur van de ambtelijke fusieorganisatie MijnGemeenteDichtbij, en lid van het bestuur van de ICT-coöperatie Johan Vorstenbosch, schuift aan bij de reporter van deze krant om uit te leggen wat de achterliggende gedachte van Beware is.

Beware werd ongeveer gelijktijdig met de ambtelijke fusie van Boxtel en Sint-Michielsgestel in het leven geroepen. Volgens Vorstenbosch moeten we het vooral niet groter maken dan het is: “Beware is slechts een intentieverklaring; een forum dat gemeenten gebruiken om digitale kennis te delen.” Dat delen van kennis gebeurt met onder meer de gemeente Eindhoven, die ook vanaf het begin partner is, en Heusden.

Digitale Overheid
Met het oog op de wet Digitale Overheid, waarbij lokale overheden steeds meer zaken digitaal moeten aanbieden, zag de coöperatie het levenslicht. Op die manier, zo redeneren deelnemers, hoeft niet steeds het wiel opnieuw uitgevonden te worden, maar kan opgedane kennis en kunde op digitaal gebied via Beware gedeeld worden. Vorstenbosch: “De gemeente is immers monopolist op bijvoorbeeld het uitgeven van paspoorten. Eigenlijk zijn we het de burger verplicht de dienstverlening zo goed en makkelijk mogelijk te maken!”

Maar waar bestaan die kennis en kunde van de verschillende gemeenten dan uit? Vorstenbosch: “Gemeentes werken met enorm veel databases, zoals de basisadministratie, persoonsgegevens, maar ook gegevens over de openbare ruimte.” Volgens hem moeten vaak diverse databases met elkaar in verband worden gebracht, ook bij wat aan de voorkant een simpele vraag lijkt te zijn. Als voorbeeld geeft hij trouwen. Dat is in de praktijk voltrokken door elkaar het ‘ja-woord’ te geven. “Maar achter de schermen moet er heel veel gebeuren”, legt Vorstenbosch uit. “Zo veranderen op ontzettend veel terreinen en in verschillende databases fiscale en juridische gegevens.”

Het is slechts één voorbeeld uit honderden. De gemiddelde gemeente biedt volgens Vorstenbosch honderden verschillende diensten, processen en producten aan. In die zin is het verschil met een andere digitale dienstverlener dan ook groot. “Een webwinkel als Bol.com heeft honderden producten, maar biedt eigenlijk maar één dienst: het verkopen van die producten”, verduidelijkt hij dat verschil.

Het geeft de complexiteit van verschillende handelingen weer. En dat is direct één van de kerndoelen van de samenwerking: het vereenvoudigen van die procedures, zowel vóór als achter de schermen. Vorstenbosch vergelijkt het met de overgang van traditioneel bankieren naar internetbankieren: “Het oude systeem functioneerde ook perfect. Toch zijn we op een bepaald moment overgestapt op een nieuwe manier van werken.” En dat is de achterliggende gedachte van Beware: innovaties op ICT-gebied versnellen en zo het leven van de burgers in de aangesloten gemeenten vereenvoudigen.

Basisrecepten
Via Beware kunnen als het ware ‘basisrecepten’ voor ICT-oplossingen die voor alle gemeenten hetzelfde zijn gedeeld worden. Ieder lid van de coöperatie kan er nadien eigen, persoonlijke ingrediënten aan toevoegen.

Daarnaast werkt het samenwerkingsverband ook kostenbesparend. Het wiel hoeft immers niet door iedere gemeente opnieuw te worden uitgevonden. Maar er is nog een veel belangrijker kostenbesparingsaspect: de afgenomen afhankelijkheid van softwareleveranciers. Door als coöperatie samen te werken en als gemeente zelf de touwtjes in handen te nemen, kan bijvoorbeeld Boxtel zelf softwareoplossingen en leveranciers zoeken die aansluiten bij de vraag. Dit is een groot verschil met hoe het voorheen ging: toen waren gemeenten nog afhankelijk van enkele grote spelers die erg kostbare totaaloplossingen aanboden.

Volgens Vorstenbosch is Boxtel met de digitalisering op de goede weg. Zo is de gemeente druk bezig de begroting digitaal en real-time inzichtelijk te maken, zodat burgers direct kunnen zien waaraan zij geld uitgeeft. De technische kennis zal gedeeld worden via Beware, als andere gemeenten daarvan ook gebruik willen maken. Mede daardoor zijn straks de eerste vruchten te plukken van de samenwerking.

Volgens Vorstenbosch loopt Beware goed op schema. “In deze fase zijn onze goede bedoelingen ook echt waarheid aan het worden”, zegt hij. “Beware staat landelijk in de picture als een nieuwe manier om digitalisering van de overheid te organiseren. Daar mogen we best wel een beetje trots op zijn!”


Organisaties slaan handen ineen tijdens collecte Oranje Fonds

Boxtel - In Boxtel wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. G.V. Tabitta, Stichting Geitenwei en Stichting Vrienden Samen op ‘t Binnenveld slaan daarbij de handen ineen om samen te collecteren.

Met de opbrengsten steunt het Oranje Fonds projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Noord-Brabant. Daarnaast kunnen de collecterende verenigingen hiermee hun eigen organisaties draaiende houden. Deelnemende organisaties mogen namelijk de helft van de opbrengst houden en besteden aan een eigen doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra’s doen voor hun doelgroep of hun vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale projecten in Noord-Brabant. Denk hierbij aan projecten die eenzame mensen koppelen aan een maatje of die mensen met schuldenproblematiek helpen hun financiën weer op de rit te krijgen.

Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen volledig besteed aan organisaties en projecten die Nederland socialer maken. Het Oranje Fonds steunt jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.


Uit de krant