Zangeres Dianne van Giersbergen met haar bandgenoten van Ex Libris.
Zangeres Dianne van Giersbergen met haar bandgenoten van Ex Libris. Foto: Ex Libris

Liempdse Dianne van Giersbergen start crowdfunding voor nieuw muziekalbum Ex Libris

Algemeen

Boxtel - De Liempdse zangeres Dianne van Giersbergen bracht met haar symfonische metalband Ex Libris dit weekend haar nieuwe album ‘Ann’ uit. Of, om precies te zijn: het eerste onderdeel van een drieluik dat in zijn geheel een album vormt. Om de komende twee delen te kunnen financieren vraagt de band om hulp van het publiek, door middel van een crowdfundingcampagne. “We gaan voor 25.000 euro”, aldus de zangeres. Dat bedrag is volgens haar minimaal nodig om deel twee van het drieluik uit te brengen.

De datum voor de release, 3 juni, is niet geheel toevallig gekozen. “Alles draait om het getal drie”, lacht Van Giersbergen, die op de derde juni nota bene zelf haar 33e verjaardag viert. Op alle drie de albums staan drie songs die gaan over één Anna. Op het eerste album is dat Anne Boleyn, de tweede vrouw van de Engelse vorst Henry VIII, op de andere twee delen is dat weer een andere ‘Ann’. Ook die naam bevat natuurlijk drie letters en bovendien wordt de naam van iedere hoofdrolspeelster weer net iets anders geschreven; drie schrijfwijzen dus.

Het leven van Boleyn fascineert Van Giersbergen: “Ik ben altijd al een groot fan van de Engelse geschiedenis geweest. Maar Anna was haar tijd vooruit.” Daarmee doelt de zangeres op het feit dat Anna zich niet wilde schikken in haar rol als maîtresse van de koning. Ze dwong een scheiding van de koning met diens toenmalige vrouw, en daarmee een breuk met de kerk, af. Het leidde tot de oprichting van de Anglicaanse Kerk. “Daarmee is zij echt een key figure in de Engelse geschiedenis.”

De meeste van de in totaal zes vrouwen die de Engelse koning heeft gehad kwamen er niet best vanaf. Zo ook Boleyn. Ze werd in 1536 onthoofd voor onder meer hekserij.

Zo zit het nieuwe drieluik vol dramatiek. De Liempdse zangeres houdt daar wel van: “Ik vind het fantastisch om echt in de huid van iemand te kruipen!” Van Giersbergen geeft aan dat ze dat op Medea, de vorige plaat van Ex Libris, al deed. Nu gaat ze daar nóg een stap verder in.

Het past bij de klassieke opleiding die Van Giersbergen volgde aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem; al van jongs af aan was de Liempdse gefascineerd door opera’s geschreven in het hoog romantische tijdperk, naast de metalmuziek van nu.

Ann werd en wordt opgenomen in Rijen, bij Sandlane Recording Facilities samen met producer Joost van den Broek. Van Giersbergen noemt de samenwerking met hem erg prettig: “Hij is meer een soort zesde bandlid in plaats van een producer.” Op dit moment wordt nog aan hoofdstuk nummer twee en drie gewerkt. Deze zullen worden gerealiseerd met geld afkomstig van crowdfunding.

Het drieluik wordt in een gelimiteerde oplage uitgebracht. Later zullen nog het verzamelalbum en een dubbelvinyl worden uitgebracht. De reden dat de nieuwe nummers zowel fysiek als digitaal worden gereleaset is dat de fanbase van de band behoorlijk trouw is aan traditionele platen. “Daar hebben we wel wat research naar gedaan”, aldus de zangeres.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan het nieuwe drieluik van Ex Libris? Dat kan via https://gogetfunding.com/exlibris-ann/.

Dit artikel verscheen eerder in DeMooiBoxtelKrant

Uit de krant