De aanblik van vele graslanden, zelfs deze langs de Dommel: geel en verdord.
De aanblik van vele graslanden, zelfs deze langs de Dommel: geel en verdord. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is spaarzaam met besproeien openbaar groen

Algemeen

Boxtel - Het college in Boxtel gaat het openbaar groen niet extra besproeien in verband met de grote droogte. Enerzijds ziet Boxtel de noodzaak wel, maar anderzijds moet de gemeente zich ook schikken naar het advies van het waterschap om spaarzaam met water om te gaan. Ondanks de regenbuien van de afgelopen weken is de droogte niet zomaar over. Dat kan nog maanden duren.

De SP-fractie stelde vlak voor de vakantie een bezorgde brief aan het college op, waarin werd gevraagd wat voor maatregelen genomen werden in verband met de droogte. Het college heeft daar deze week een antwoord op geformuleerd.

Daarin meldt het college dat de goede staat van het openbaar groen met de huidige droogte niet te borgen is. Daarom wordt de aandacht extra gericht op het jonge, kwetsbaardere groen. Zo is in mei gestart met een twee wekelijkse watergeefronde voor éénjarige bomen en vaste planten. Die werd in juni uitgebreid met alle bomen tot drie jaar. “Meer inzet is met huidige mensen, materieel en middelen niet mogelijk en wellicht ook economisch minder haalbaar”, vermeldt het college daarbij.

Sinds 30 juli geldt een algeheel verbod op het onttrekken van oppervlaktewater. Beregening van sportvelden en graslanden met grondwater is wel toegestaan. De gemeente beschikt echter niet over mogelijkheden voor het onttrekken van grondwater voor beregening.

Particulieren kunnen, als zij dat willen, het openbaar groen wel extra (kraan)water geven, maar dit gaat de gemeente niet actief communiceren. “Een oproep hiertoe achten we niet in overeenstemming met de oproep van het waterschap om zuinig om te gaan met water en de eigen tuin beperkt water te geven op tijdstippen dat de verdamping beperkt en de druk op het waterleidingnet laag is”, zo constateert het college.

Uit de krant