De Dukaat, zoals die er nu bij ligt.
De Dukaat, zoals die er nu bij ligt. Foto: Monique Fick

Veel vraagtekens rond verkeersafwikkeling Heem van Selis via Dukaat

Algemeen

Boxtel - De afwikkeling van verkeer uit de nieuw te bouwen Boxtelse wijk Heem van Selis door de Dukaat roept veel vragen op. Niet alleen de huidige bewoners, maar ook verschillende politieke partijen maken zich zorgen over de verkeersveiligheid als de honderden bewoners van de nieuwe wijk via de Dukaat vanaf volgend jaar hun weg naar de Bosscheweg zoeken.

In de beantwoording op vragen die de lokale CDA-fractie 30 juli indiende bij het college valt te lezen dat het gemeentebestuur de zorgen deelt. Om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen is de gemeente na presentatie van het voorontwerp van het bestemmingsplan met omwonenden die vragen hadden individueel in gesprek gegaan.

Ook werden vlak voor de vakantieperiode verkeerstellingen gehouden in de wijk om zo een actuele inschatting te kunnen maken van de te verwachten verkeersstromen als de nieuwe wijk klaar is. Zorgen van het CDA dat de aankomende vakantieperiode zorgde voor minder verkeer dan gebruikelijk is worden door het college van tafel geveegd: volgens het bureau dat de metingen uitvoerde is de periode wel degelijk representatief geweest.

De gemeente geeft in antwoord op de vraag van het CDA of ook andere ontsluitingsroutes zijn onderzocht aan dat dit inderdaad het geval is. De Dukaat voldoet echter het beste aan de wensen omdat zo overlast voor de omliggende bedrijven tot een minimum beperkt wordt, aldus het college.

Wegens de veiligheid is het volgens de gemeente niet mogelijk om van de Dukaat een fietsstraat te maken, zoals het CDA voorstelde. “Een hoofdontsluiting van een (deel van) een nieuwe woonwijk, in combinatie met alle al bestaande ontsluitingsbewegingen vanuit de wijk, laat zich niet combineren met een fietsstraat”, zo valt te lezen in de reactie van het college. “Een fietsstraat op deze locatie zou zelfs tot veel meer overlast en verkeersonveiligheid leiden.”

Wel wordt de Dukaat heringericht om het verkeer te kunnen verwerken, zo vervolgt het college. Maar op welke manier dat wordt uitgevoerd blijft tot op heden onduidelijk.

Uit de krant