Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans; Verlies of andere trauma’s

Column

Verlies is niet alleen verlies vanwege een overlijden, maar kan ook zijn: verlies door een scheiding. Je verliest als kind niet je vader of moeder, maar wel het normale gezinsleven waarin papa of mama “er gewoon zijn…”.

Zo is het voor kinderen belangrijk dat ouders hun eigen trauma’s goed “verwerkt” hebben, zodanig dat de kinderen daar niet mee belast worden. Zij krijgen hun eigen klappen wel, en nee dat kun je niet voorkomen.

Hoe kunnen kinderen last krijgen van de trauma’s van hun ouders? Iedereen heeft in zijn jeugd wel kleinere of grotere trauma’s meegemaakt. Misschien een broertje of zusje overleden? Of een ziekenhuisopname die wonden veroorzaakte? Een vader in de bijstand?
Een moeder met psychiatrische kwetsuren?

Daar heb je last van gehad als kind. Het overkwam je, je kon er niks aan doen, en vaak werd er (te) weinig aandacht aan besteed. Wat je niet zelf verwerkt komt bij je kinderen terecht, ook al doe je nóg zo je best. Dat zeg ik niet alleen, dat zeggen allerlei grote pedagogen en psychologen.

Dat gaat om kleinere dingen, maar zeker als je best ernstige dingen hebt meegemaakt worden deze wakker gemaakt als je iets soortgelijks meemaakt in je huidige situatie. Voorbeeld: je zusje was geneigd over je te moederen. Als iemand dat nu probeert, reageer je zeer geïrriteerd. 

Om je kind adequaat te kunnen helpen bij moeilijke situaties (bv. in een echtscheiding) kan het belangrijk zijn om je eigen verlieservaringen uit je jeugd eens onder de loep te nemen, niet zozeer om daarvoor uitgebreid in therapie te gaan (maar soms is dat wél verstandig). 

Onderzoeken en geef aandacht aan je eigen trauma’s (zonder erin te blijven hangen). Wat heeft het met je gedaan? Ben je ervan genezen? Hoe kun je daar iets sterker in worden. En je gedragsrepertoire uitbreiden. Zodat je kinderen daarvan kunnen profiteren. Maar ook jijzelf. Je wordt er een completer mens door.

Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Afbeelding

Uit de krant