Geertjan van Rossem treedt op 1 februari officieel in dienst van de Heilig Hartparochie. (Foto: Sander van Kasteren)
Geertjan van Rossem treedt op 1 februari officieel in dienst van de Heilig Hartparochie. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Nieuwe pastoor Geertjan van Rossem neemt stokje Jacques Grubben over

Algemeen

Boxtel - Op 1 februari neemt Geertjan van Rossem officieel het stokje over van zijn voorganger, pastoor Jacques Grubben. Voor hij naar Boxtel kwam was Van Rossem ruim 13 jaar actief in Den Bosch. DeMooiBoxtelKrant sprak met hem voorafgaand aan zijn installatie.

Rustig en weloverwogen doet Geertjan van Rossem zijn verhaal. Zijn karakter is heel anders dan dat van diens voorganger, Jacques Grubben. Toch is ook Van Rossem een kind van de vrijgevochten jaren 60. Hij komt uit een kerkelijk, maar vrij gezin. Zo tegen zijn twintigste, hij studeerde rechten in Leiden, werd hem duidelijk dat zijn toekomst toch echt bij de kerk lag. Hij koos voor het priesterleven en trok al snel naar Den Bosch waar hij les gaf aan het Sint-Janscentrum en later plebaan werd.

Toen bisschop Gerard de Korte bekend maakte dat er een aantal verschuivingen in het bisdom aan zaten te komen en Van Rossem zijn vertrouwde Den Bosch zou verlaten stond de plebaan dan ook niet echt te springen. Hij verzocht de bisschop hem in de buurt van het vertrouwde Den Bosch te plaatsen. Aangezien in Boxtel de plek van Grubben zou vrijkomen was dat de voor de hand liggende keuze.

De pastoor neemt zijn intrek de pastorie op Duinendaal. Hij heeft al voorzichtig kennisgemaakt met de personen met wie hij intensief zal samenwerken. Vanaf 1 februari begint een kennismakingsperiode met de parochianen. Waarom hij dat niet al heeft gedaan? “Ik wil niet het gevoel hebben mijn voorganger voor de voeten te lopen.” Van Rossem laat weten vooralsnog geen grote veranderingen in de Heilig Hartparochie in gedachten te hebben. Hij gelooft vooral in een organische manier van samenwerken. Die bestaat uit een ‘drietrapsraket’: kennis maken met de parochianen, de uitgestippelde lijn voortzetten en tenslotte het verdiepen daarvan.

‘Bijbelinloop’
De pastoor heeft al wel ideeën over de invulling van die verdieping. Zo wil hij starten met een wekelijkse Bijbel-inloop. Daar kunnen gelovigen die wat meer diepgang zoeken, of zitten met levensbeschouwelijke vragen, terecht voor uitleg. Het is één van de ideeën om de kerk een nieuw elan te geven en de leegloop te stoppen. “We moeten creatief zijn”, vindt Van Rossem. “Ik denk dat in deze individualistische periode veel mensen zin en gemeenschapsgevoel zoeken. De kerk heeft wat dat betreft heel wat te bieden.”

“Spiritualiteit gaat wat mij betreft om het goede, het ware en het schone”, vindt de intredend pastoor. Onder het schone schaart hij zeker ook de muziek. Zo kwam het dat hij tijdens de carnavalsmis in de Sint-Jan in Den Bosch de gitaar ter hand nam en de bezoekers tijdens een vrolijke mis trakteerde op een optreden.

In zijn voormalige woonplaats oogstte de pastoor lof met het leiden van verschillende ‘roze’ missen, waarbij ook gelovige homo’s welkom waren. Hij vindt dat ook wat dat betreft niet te star vastgehouden moet worden aan geschreven en ongeschreven kerkelijke regels: “We hoeven het niet over alles eens te zijn om toch begripvol en liefdevol naar elkaar te zijn.” Ook van zo nu en dan een kwinkslag is de pastoor niet vies: “Ik houd wel van humor. Wij nemen onszelf soms misschien wel te serieus, inclusief ik zelf. Humor relativeert.” Zou dat dan toch die jaren 60 mentaliteit zijn? Op zondag 17 februari wordt de nieuwe pastoor in de Sint-Petrusbasiliek geïnstalleerd.

Uit de krant