Initiators van de staking Teun Toemen (l.) en Gijs Lagerweij.
Initiators van de staking Teun Toemen (l.) en Gijs Lagerweij.

JRL-leerlingen naar Youth for Climate-demonstratie in Den Haag

Politiek

Boxtel - Als iedere JRL-leerling die zich tot nu toe heeft aangemeld in de speciale Youth for Climate groepsapp donderdag 7 februari in Den Haag gaat staken voor een ambitieuzer klimaatbeleid in Nederland zal de school met een groep van zo’n honderd leerlingen aanwezig zijn. De schoolleiding heeft de leerlingen schriftelijk laten weten dat leerlingen toestemming krijgen te staken mits zij toestemming hebben van hun ouders en een motivatiebrief inleveren bij de schoolleiding.

Initiators van de staking zijn Gijs Lagerweij en Teun Toemen (beiden 16 jaar oud). Toemen laat weten dat hij via het nieuws op de hoogte kwam van de geplande jongerenstaking. Onder de noemer Youth for Climate verzamelen jongeren zich op 7 februari in Den Haag om daar namens hun generatie de politiek te overtuigen van de noodzaak tot drastische klimaatmaatregelen. In hun ogen is de regering niet ambitieus genoeg om de klimaatverandering in te perken.

Toemen legt uit dat hij samen met Gijs een groepsapp startte waarvoor zich in no-time vijftig scholieren aanmeldden. “Ik zag de uitspraak van de minister op tv en daar kon ik best kwaad om worden”, doelt Teun op het feit dat minister Slob de klimaatdemonstratie afkeurde in verband met de leerplicht die een deel van de demonstranten nog hebben. “Hebben leerlingen dan minder recht te staken dan docenten?”, vraagt Toemen zich af, doelend op de lerarenstakingen die óók onder schooltijd waren.

Ook maakte het tweetal posters, die door de school verspreid werden. Lang leek hun initiatief echter niet te duren, want van de posters waarop zij mede-leerlingen opriepen ook te staken, waren al snel verwijderd. Teun heeft geen idee wie die verwijderd heeft, maar vermoedt dat de school daar zelf opdracht voor gaf. “Tot nu toe bleef het ook stil vanuit de school zelf”, doelt hij op een mondelinge of schriftelijke reactie op hoe met de stakers omgegaan zou worden.

Tot de directie maandag ineens met een brief aan de ouders kwam waarin uitgelegd wordt dat leerlingen, mits zij een motivatiebrief aan de schoolleiding schrijven en schriftelijke toestemming hebben van hun ouders om op 7 februari te staken, niet als spijbelaars zullen worden behandeld. De school geeft verder in de brief aan dat leerlingen die geoorloofd naar demonstratie gaan de volgende week tijdens de lessen van ANW en Global Learning aandacht zullen besteden aan de wereldwijde klimaatproblematiek.

Inmiddels zitten er zo’n honderd leerlingen in de groepsapp en hoewel het lastig in te schatten is, zo geeft ook Toemen toe, is de verwachting dat het Jacob-Roelandslyceum met een grote groep demonstranten vertegenwoordigd zal zijn in Den Haag. Teun geeft aan dat hem niet duidelijk is of op bijvoorbeeld het Baanderherencollege een vergelijkbaar initiatief speelt. Die school laat desgevraagd weten gisteren alle ouders een soortgelijke brief te hebben gestuurd als het JRL Directeur Jan-Willem van den Berg laat echter weten dat zich nog geen leerlingen die willen staken hebben gemeld bij de directie.

Of de demonstratie écht iets teweeg brengt, dát weet de Boxtelse tiener niet. Toch vindt Teun het belangrijk dat de Boxtelse jeugd zich uitspreekt vóór een strenger klimaatbeleid. “Wij als scholieren zijn wel de toekomst!”, sluit hij het gesprek met gepaste strijdlust af.

Uit de krant