Dinsdagmiddag lag de Markt er vredig bij.
Dinsdagmiddag lag de Markt er vredig bij. Foto: Sander van Kasteren

Ook voor politiek is de maat vol; voltallige raad roept met motie op orde Markt te handhaven

Politiek

Boxtel - De voltallige gemeenteraad nam dinsdagavond een motie aan die het college oproept adequaat in te grijpen om de orde en veiligheid op de Markt te handhaven. De motie vermeldt geen exacte maatregelen en moet dus vooral als een krachtig politiek signaal gezien worden richting de burgemeester om zijn bestuurlijke bevoegdheden te gebruiken.

Met de motie tracht BALANS de gevoelens van vele Boxtelaren over de dreigende situatie op de Markt in het weekend van 25 op 26 januari te verwoorden. Die nacht keerde zich een groep van zo’n honderd jongeren tegen de politie, die daar was om een vechtpartij te voorkomen. Een agent werd daarbij in het gezicht geslagen. Hoewel de fysieke schade meeviel werden video’s van die nacht landelijk met afschuw ontvangen. Ook in Boxtel waren de meningen op straat duidelijk: het uitgaansgebied moet veilig en gezellig blijven en niet gekaapt worden door rellende jeugd.

Over de inhoud van de motie viel eigenlijk niet te twisten. Die werd dan ook unaniem aangenomen. Waarnemend burgemeester Fons Naterop gaf aan blij te zijn met de steun van de raad. Volgens hem ligt een oplossing van de onderhuidse problematiek die speelt onder de groepen jongeren die het op de Markt met elkaar en de politie aan de stok kregen in preventie en de ‘ketensamenwerking’. Daarmee doelt hij op de vroege signalering van problemen en de samenwerking van instanties, clubs en verenigingen om jongeren op het rechte pad te houden. “We zullen daar een goede analyse op loslaten en vervolgens adequate maatregelen treffen”, aldus Naterop.

Uit de krant