Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 0d1c6e
Human Interest

Romy Pijnenburg (18) troeft alle mannelijke concurrentie af

Esch - Ze is net 18, maar autorijden doet ze al jaren. Op het circuit welteverstaan, want de Essche Romy Pijnenburg is Nederlands kampioen autocross. Dit weekend werd ze ook nog eens kampioen bij AutoCrossClub Geffen. Dat de voornamelijk door mannen geregeerde autocrosswereld een vrouwelijke (junior)kampioen kent is sommigen dan ook een doorn(tje) in het oog. Toch zat het er aan te komen, want al vanaf haar eerste race was duidelijk dat Romy aanleg had voor het crossen.

Pijnenburg is een bekende naam in het autocrosswereldje. Vader Erik Pijnenburg was onder meer Europees kampioen en is ondertussen al zo'n 33 jaar in de sport actief. Ook zoon Erik jr. werd al op jonge leeftijd besmet met het autocrossvirus.

Autocross is, net zoals de motorsport, een verzamelnaam voor alle verschillende klassen auto's die op speciale crosscircuits racen. Vader Erik heeft een eigen garagebedrijf in Oirschot. Hij racet in de 'formule 1 van de autocross': de Superklasse. Erik Jr. komt uit in de Sprintklasse 1600 en Romy zelf rijdt in de Juniorklasse. In iedere klasse rijden verschillende voertuigen en gelden andere regels rondom de afstelling en aanpassingen die gedaan mogen worden.

Romy begon in 2013 met autocrossen. Broer Erik had een raceweekend en voor de grap zei de toen 13-jarige Romy dat ze het ook wel eens wilde proberen. Prompt werd ze ingeschreven. Uitslag: tweede. "Geklopt door een meisje. Daar waren de jongens die daar reden natuurlijk niet blij mee", lacht ze.

Nu is Romy dus Nederlands kampioen in de Juniorklasse (klasse 5). Het leverde haar het startnummer 501 op, gereserveerd voor de winnaar. Volgend jaar stapt ze over naar klasse 2; de Juniorbuggy's. De voertuigen in deze klasse lijken meer op strandbuggy's en minder op standaard auto's. Daarnaast ligt er een motorblok van een motorfiets in. Ook zijn de vierwiel aangedreven buggy's met 400 kilogram veel lichter dan de Honda Civic waar Romy nu in rijdt en mogen ze compleet aangepast worden.

Lees het volledige verhaal in DeMooiBoxtelKrant van 11 oktober.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>