De kruising moet nog dit jaar afgesloten worden voor autoverkeer.
De kruising moet nog dit jaar afgesloten worden voor autoverkeer. Foto: Google

Verkeerssituatie centrum nog dit jaar op de schop; kruising Fellenoord-Rechterstraat dicht voor auto’s

Algemeen

Boxtel - De kruising Fellenoord-Rechterstraat gaat, als het aan de gemeente ligt, nog dit jaar op de schop. Dit blijkt uit de antwoorden die het college deze week gaf op vragen van D66 over de veranderde verkeerssituatie in het centrum na de opening van de vernieuwde Markt. Het is niet de enige wijziging in de verkeerssituatie in het centrum. Zo worden het parkeerbeleid en het verkeer op de Markt tegen het licht gehouden en wordt spoedig een begin gemaakt met de herinrichting van de Rechterstraat.

Het voornemen om Fellenoord autoluw te maken is niet nieuw. Al in 2008 gaf Boxtel aan de straat op termijn minder aantrekkelijk te willen maken voor autoverkeer. In 2012 werd dit verder uitgewerkt in de centrumvisie. Dit jaar komt het plan tot uitvoer, als onderdeel van het plan ‘Boxtel Binnen de Bruggen’, waarbij nagenoeg de hele Rechterstraat op de schop gaat. De gemeente laat daarnaast weten de toegankelijkheid van het centrum voor fietsers tegen het licht te willen houden.

In de antwoordbrief stelt het college verder de komende maand de nieuwe verkeerssituatie op en rond de Markt te evalueren. Wethouder Eric van den Broek maakte de afgelopen maand al bekend de parkeerplaatsen daar beter zichtbaar te maken. Nu geeft het college aan ook het voornemen te hebben om de kruising Clarissenstraat-Koppel anders in te richten om beter duidelijk te maken dat de Clarissenstraat eenrichtingsverkeer geworden is. Wel wordt daarbij de kanttekening gemaakt dat daar nog geen concrete plannen voor zijn gemaakt. Ook heeft Boxtel het voornemen onbevoegd verkeer in het voetgangersgebied in kaart te brengen.

Tenslotte wordt ook het parkeerbeleid in het centrum wordt onder de loep genomen. Zo zal, na de proef met de blauwe zones in het centrum, het betaald parkeren zoals dat voor de proefperiode was weer worden ingevoerd. Dit jaar zal bovendien een start worden gemaakt met smartparkeren in het centrum, waarbij parkeerders met behulp van een app betalen voor hun parkeerplek.

Uit de krant