Afbeelding
Foto: Ruud van Casteren

Boxtel overweegt invoeren van verblijfsbelasting voor arbeidsmigranten

Algemeen

Boxtel - Onze gemeente overweegt de invoering van een verblijfsbelasting voor arbeidsmigranten die korter dan vier maanden aaneengesloten in Nederland verblijven. Dat liet beleidsambtenaar Rutger van Assem de gemeenteraad dinsdagavond tijdens een bijpraatsessie over huisvesting van arbeidsmigranten weten. Het mes snijdt aan twee kanten: Boxtel moet een beter beeld krijgen van het aantal migranten in de gemeente en anderzijds levert de belasting geld op om het beleid vorm te geven.

Er valt te discussiëren over het precieze aantal arbeidsmigranten dat zich in Boxtel ophoudt. Dat komt omdat EU-burgers die korter dan vier aaneengesloten maanden in Nederland verblijven zich niet hoeven te registreren bij de gemeente.

Het invoeren van de verblijfsbelasting moet ervoor zorgen dat de gemeente een beter beeld krijgt van de aantallen arbeidsmigranten die in Boxtel wonen, liet projectleider Rutger van den Assem de raad dinsdag weten. Daarnaast komt er ook nog eens geld in het laatje. Het bedrag zou uitkomen op ongeveer 1 euro per dag per persoon, vergelijkbaar met de Rijkstoeslag die gemeenten krijgen voor mensen die wél in de gemeente ingeschreven staan.

Discussie
Naast een korte presentatie van de gemeentelijke plannen werd gediscussieerd over het migrantenbeleid door vier genodigden uit het werkveld: Ad van den Brand (betrokken inwoner van Boxtel), Frank van Gool (directeur van uitzendbedrijf en huisvester OTTO Workforce), Willem Weggeman (namens huisvester HomeFlex) en Joris van den Bergh (provincie Noord-Brabant).

Boxtel kiest in het conceptbeleid voor een aantal van 800 tijdelijke woningen, bij voorkeur aan de rand van industrieterreinen. Een goede keuze omdat de huisvesting buiten woonwijken gerealiseerd wordt, denkt Van den Brand.

De woonlocaties moeten onderdak bieden aan minimaal 150 arbeidsmigranten. Zo wordt het aantal locaties beperkt en het organiseren van permanent toezicht betaalbaar. De term ‘toezicht’ is echter niet op zijn plaats, constateerde Frank van Gool. Hij spreekt liever van ‘wellfare officers’, die migranten ook wegwijs maken in de Nederlandse regels.

De grootschaligheid van de locaties moet er ook voor zorgen dat migranten voor zo’n 70 euro per week kwalitatief goed kunnen wonen. Dat kan voor een periode van maximaal een jaar. Volgens Weggeman is dat ruim voldoende. Hij ziet dat in de praktijk de gemiddelde verblijfsduur zo’n acht maanden is.

Fatsoenlijke huisvesting
Ondanks de verschillende eisen die de gemeente stelt, hebben zich al verschillende initiatiefnemers bij de gemeente gemeld, liet Van den Assem de aanwezige raadsleden dinsdag weten. “Er waren zelfs meer initiatieven dan we voor ogen hadden.”

De gemeenteraad stelt het huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten naar verwachting 13 oktober vast. Na die periode start een aanbesteding waar de gemeente de beste initiatieven uit selecteert. Daarvoor is bewust gekozen, aldus Van den Assem: “Wij hebben de voorkeur partijen uit te dagen om met zo goed mogelijke voorstellen te komen.”

En dat is nodig, aldus Joris van den Bergh. Hij ziet dat Nederland het mede door het ontbreken van fatsoenlijke huisvesting aan het verliezen is van landen als Duitsland: “Die arbeidsmigranten willen zelf ook gewoon fatsoenlijk gehuisvest worden.” Dat onderschrijft ook Van den Assem. “Acht man met stapelbedjes op een kamer en een sporttasje, dat kan niet meer”, stelt hij.

Uit de krant