Carnaval, met zoals op deze foto uit 2018 het publiek rijendik op de Boxtelse Markt, zal in 2021 geen doorgang vinden.
Carnaval, met zoals op deze foto uit 2018 het publiek rijendik op de Boxtelse Markt, zal in 2021 geen doorgang vinden. Foto: Ruud van Casteren

Carnaval 2021; géén grote optocht en géén volle kroegen, mogelijk wel jeugdoptocht en Duckout

Algemeen

Boxtel - Carnaval 2021 wordt niet in de traditionele vorm gevierd in verband met het coronavirus. Dat wil echter niet zeggen dat er niets zal gebeuren voor wat betreft carnavalsactiviteiten. Dat melden Stichting Openbaar Jeugdcarnaval (SOJC), de Stichting Openbaar Carnaval (SOC) en vertegenwoordigers van de carnavalsverenigingen na intensief overleg.

De Boxtelse carnavalsstichtingen en -verenigingen doen in een persverklaring uiteen dat het carnavalsseizoen op 14 november met een ludieke en corona-proof manier afgetrapt wordt. Inclusief bekendmaking van de prins. Het Kwekdeuntjesfist gaat dan weer niet door. Daarvoor wordt een alternatief gezocht.

Ook de optocht zal niet in de bekende vorm doorgaan. Gezamenlijk hebben de carnavalsverenigingen besloten geen wagens te bouwen. Dat zou veel kosten met zich meebrengen terwijl het risico groot is dat de optocht helemaal wordt afgelast. Die keuze valt het SOC zwaar: “Wel sneu voor de bouwers want vorig jaar kon door het slechte weer ook al niet gepronkt worden met de creatieve bouwsels.”

Voor de jeugdoptocht, die altijd op de zaterdag van carnaval is, wordt eveneens nog gezocht naar een creatieve oplossing. Kinderen hoeven vanwege de minder strenge coronavoorschriften geen 1,5 meter afstand te houden en daarom zijn er meer mogelijkheden om iets te organiseren. Dat geldt ook voor het feest Duckout. Die organisatie is ‘hoopvol’ om voor de jeugd iets te kunnen bieden.

“Jeugdcarnaval kan niet zonder het grote carnaval en andersom”, stellen SOC en SJOC. “Daarom kijken beide stichtingen nu of ze samen toch iets kunnen organiseren dat 100 procent coronaproof is.”

Rond 1 december moet een inventarisatie van alternatieve carnavalsplannen gemaakt worden. Samen met de gemeente wordt dan een afweging gemaakt die rond 1 januari tot een definitieve beslissing moet leiden. “Tot die tijd is er dus nog hoop voor carnaval 2021”, aldus de verenigingen.

De Brabantse Carnavals Federatie houdt op dinsdag 29 september in Tilburg nog een ‘gezamenlijk Zuid-Nederlands overleg’ over alles wat met carnaval in coronatijd te maken heeft. Ook een vertegenwoordiger van de Bond van Carnavalsverenigingen Limburg (BCL) en de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) zal aanwezig zijn. De Boxtelse carnavalsstichtingen hopen dat ook daar positieve geluiden en ideeën uit voort komen. Mocht er vanuit de Veiligheidsregio nieuwe aanwijzingen komen dan worden die in de plannen verwerkt.

Uit de krant