Afbeelding
Foto: Mark van der Pol

Statushouder moet in Boxtel langer wachten op huisvesting door coronapandemie

Algemeen

Boxtel - De gemeente Boxtel is er dit jaar niet in geslaagd voldoende statushouders een dak te bieden. Het niet halen van de taakstelling van de provincie blijft evenwel onbestraft omdat dit een gevolg is van de aanhoudende coronapandemie.

In totaal had Boxtel over de eerste helft van dit jaar 16 statushouders moeten huisvesten. Van hen waren er 10 voor dit jaar gepland en 6 nog een achterstand van 2019. Vanwege de uitbraak van het coronavirus konden dit jaar echter maar 8 statushouders onderdak krijgen. “Het coronavirus zorgde er voor dat we onvoldoende begeleiding aan statushouders konden bieden bij huisvesting”, aldus het college van B & W. “Daarom zijn we – noodgedwongen - tijdelijk gestopt met het plaatsen van deze nieuwkomers.”

De provincie merkt op dat de taakstelling weliswaar niet gehaald is, maar dat dit niet op bestuurlijke reprimandes komt te staan. Het niet behalen van de doelen is volgens Gedeputeerde Staten immers niet verwijtbaar. Wel moet Boxtel er alles aan doen om de achterstand en de resterende taakstelling van 12 statushouders, plus de achterstand van 8 vóór 1 juli 2021 ingelopen te hebben.

Het gemeentebestuur laat weten de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. “Ons doel is om voor 1 januari 2021 minimaal de huidige taakstelling (12) én de helft van de achterstand (4) ingelopen te hebben, in totaal dus 16 personen”, stelt het college. 

Inmiddels zijn 2 statushouders gehuisvest. Voor nog eens 12 statushouders komt binnenkort woonruimte beschikbaar of is daar op korte termijn zicht op. Voor de resterende taakstelling zoekt de gemeente nog naar woonruimte met Woonstichting JOOST.

Medio maart 2021 verwacht het college met nieuwe cijfers te kunnen komen. Dan wordt dus ook duidelijk of de ‘inhaalrace’ gaat slagen.

Uit de krant