Gaat Boxtel straks zélf energie opwekken? Als het aan de SP en PvdA/GroenLinks ligt wel.
Gaat Boxtel straks zélf energie opwekken? Als het aan de SP en PvdA/GroenLinks ligt wel. Foto: Sander van Kasteren

SP en PvdA/GroenLinks trekken broederlijk op voor komst gemeentelijk energiebedrijf

Algemeen

Boxtel - Moet onze gemeente zelf de touwtjes in handen nemen om alle Boxtelaren mee te laten profiteren van de energietransitie? Als het aan PvdA/GroenLinks ligt wel. Ook de plaatselijke SP ziet wel wat in het voorstel.

De SP en PvdA/GroenLinks flirtten afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering openlijk met elkaar. Zo werd een voorstel van de socialisten over het steunen van een hoger minimumloon positief ontvangen door PvdA/GL-fractievoorzitter Anja van de Einden en vonden ook beide partijen elkaar in het plan om een gemeentelijk energiebedrijf op te richten.

Als het aan de twee linkse partijen ligt gaat de gemeente zich tijdens de energietransitie inzetten om een bedrijf op te zetten waarbij alle windmolens en zonnepanelen op openbaar terrein in gemeentelijke handen blijven.

De winsten die dit op termijn oplevert, komen uiteraard ten goede aan de gemeentelijke schatkist. Het idee van de linkse partijen is dat minder vermogende inwoners op die manier tóch mee kunnen profiteren van bijvoorbeeld zonnepanelen, ook al kunnen zij zelf de aanleg niet financieren. “We kunnen afwachten wat anderen gaan doen, of we kunnen zelf de regie nemen, de geschikte locaties bepalen en ervoor zorgen dat de winsten niet terecht komen bij externe partijen”, redeneert de fractie van PvdA/GroenLinks.

Wethouder Peter van de Wiel is minder enthousiast over het oprichten van zo’n bedrijf. Want hoewel hij positief is over het feit dat de winst van een gemeentelijk bedrijf de gemeenschap ten goede komt, zitten er flinke haken en ogen aan. De ervaring leert dat enkele gemeenten die al hebben gekozen voor zo’n energiebedrijf gigantisch het schip in zijn gegaan. “Ik kan u verzekeren dat het optuigen van een gemeentelijk energiebedrijf in Boxtel ook een flinke aanvangsinvestering kost voordat je de revenuen hebt”, aldus de wethouder. Volgens Van de Wiel hoort de vraag naar zo’n overheidsbedrijf dan ook thuis in de kerntakendiscussie vanwege de enorme financiële risico’s.

Hij ziet nog voldoende andere opties om de winsten ten goede te laten komen aan de burgers, zoals bijvoorbeeld met behulp van micro-investeringen waarmee burgers een aandeel kunnen kopen in zonne- of windparken. Wel houdt de wethouder een deur open om het tóch zelf te doen: “als de raad zo beslist, dan kan ik daar mee leven.”

Uit de krant