Geen wijzigingen in definitieve uitslag; BALANS met 7 zetels in de raad

Algemeen

Boxtel - Vanaf woensdagochtend 7.30 uur zijn de stembussen in Boxtel geopend. Op 15 locaties die geschikt zijn voor iedereen en 2 locaties speciaal ingericht voor kwetsbaren, kiezen ruim 20.000 kiesgerechtigden een nieuwe gemeenteraad. Die zal wegens de samenvoeging van Esch bij Boxtel voor de komende 5,5 jaar de koers die onze gemeente vaart bepalen. In deze liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

[20-11 16.45 uur] In de definitieve uitslag zijn wat zetelverdeling geen wijzigingen meer opgetreden. Ook de zetelverdeling verandert niet. BALANS kan rekenen op 7 zetels, Combinatie95 op 5, SP, CDA, PvdA/GroenLinks, D66 en VVD krijgen allen 2 zetels en INbox moet het doen met 1 zetel.

Op de kaart hieronder de definitieve uitslag per stembureau:

[19-11 14.30 uur] Ook bij PvdA/GroenLinks en de VVD wordt een overwinning gevierd. De twee partijen zijn flink gegroeid en krijgen er zoals het zich laat aanzien beiden een zetel bij. Zij hebben dan beiden twee zetels, een verdubbeling ten opzichte van 2018.

[19-11 13.45 uur] Daar waar BALANS feest viert, likt de SP zijn wonden. Huidig wethouder Eric van den Broek laat weten ‘heel teleurgesteld’ te zijn met de verkiezingsuitslag. Zijn partij werd bijna gehalveerd ten opzichte van 2018. Naast dat hij wijst op externe factoren, zoals een lagere opkomst van zijn achterban, die volgens de lijsttrekker vaak toch net een extra zetje kan gebruiken, wil hij ook de hand in eigen boezem steken. “Ik vond met name dat we online misschien wat minder zichtbaar zijn geweest”, stelt hij. Daarnaast vermoedt hij dat zijn partij ook kiezers is kwijtgeraakt aan PvdA/GroenLinks, dat het goed deed in ‘rode’ stembureaus.

De fractie zal op een later moment de koppen bij elkaar steken om een lijn voor de toekomst uit te stippelen. Die zal sowieso met Van den Broek aan boord zijn, als wethouder of als raadslid. “Want ook als ik in de gemeenteraad kom zal ik me voor de volle 100 procent blijven inzetten”, belooft hij. “En een oppositierol past ons ook wel”, besluit hij zuinig lachend, terugkijkend op zijn 12 jaar als raadslid in de oppositie.

[19-11 12.05 uur] BALANS-lijsttrekker Mariëlle van Alphen kan na een korte nacht vandaag terugkijken op een mooie overwinning. “We hebben de uitslagenavond op meerdere schermen gevolgd”, blikt ze terug. “Het was een bijzondere avond, die een beetje onwerkelijk voelde.”

“Het is een overweldigende uitslag waaraan je ziet dat er een wijziging heeft plaatsgevonden”, duidt ze de verkiezingsuitslag. “We gaan hoe dan ook een andere koers varen. En ik denk dat een frisse wind ook goed is.” Vrijdag, nadat de definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt wordt, gaat Van Alphen met de partijtop de uitslag duiden en op zoek naar een informateur. “Ale opties staan daarbij open”, geeft ze aan, hoewel ze uiteraard ook ziet dat de standpunten van haar partij vaak botsen met die van de nummer twee, Combinatie95.

Mocht BALANS een coalitie gaan vormen wordt het eerste punt van aandacht het verkleinen van de kloof tussen burger en politiek. Bijvoorbeeld met de door BALANS voorgestelde gemeentelijke ‘themamakelaars’ of een periodiek wethoudersspreekuur.

[19-11 10.45 uur] De gemeente heeft nog geen voorlopige zetelverdeling bekendgemaakt, maar aan de hand van de beschikbare gegevens is die bij benadering te berekenen. Daarin kan BALANS rekenen op 7 zetels, Combinatie95 op 5, SP, CDA, PvdA/GroenLinks, D66 en VVD kunnen allen rekenen op 2 zetels en INbox moet het doen met 1 zetel op basis van de voorlopige uitslag.

[19-11 0.55 uur] Naast BALANS kunnen ook Combinatie95 (ruim 2.700 stemmen) en PvdA/GroenLinks, dat met 1.285 stemmen ruim 40 procent groeit ten opzichte van de vorige verkiezingen. Samen wisten BALANS en Combinatie95 ongeveer de helft van alle stemmen binnen te slepen. Met deze uitslag kan BALANS zich als winnaar gaan voorbereiden op het formeren van een coalitie. De eerste gesprekspartner daarvoor is als het aan de kiezer ligt Combinatie95.

De SP is één van de verliezers, samen met INbox. Beide partijen verliezen zo’n 40 procent van de stemmen ten opzichte van 2018. Ook D66 is gekrompen ten opzichte van 2018.

[19-11 0.15 uur] BALANS is de grote winnaar van de herindelingsverkiezingen na het voorlopig tellen van alle stemmen. Van de 12.399 uitgebrachte stemmen wist BALANS er 3.408 te veroveren. Dat betekent dat ruim een kwart van alle stemmen naar deze partij is gegaan.

[18-11 23.24 uur] Bekijk de voorlopige uitslagen op onze interactieve kaart:

[18-11 23.15 uur] Wegens een technische storing konden om 23.00 uur de uitslagen van slechts twee extra stembureaus worden gemeld. In Gemeenschapshuis De Walnoot was D66 de duidelijke winnaar met 269 stemmen. Combinatie95 won overtuigend op de locatie De Kloosterhof. In totaal zijn er daarmee 3.764 stemmen geteld, waarvan Combinatie95 voorlopig aan kop gaat met 878 stemmen, tegenover 848 voor BALANS.

[18-11 22.10 uur] De eerste resultaten druppelen binnen. Na telling van vier stemlokalen, één van de twee bij Brede School De Wilgenbroek, het WSD-station, de Dommelhal en het mobiele stembureau bij het Wereldhuis/Simeonshof, gaat BALANS voorop met 343 van de in totaal 1.457 getelde stemmen.

[18-11 21.30 uur] Woordvoerder Linda van der Steen laat weten dat volop gebruik gemaakt is van de volmachtmogelijkheid bij het uitbrengen van een stem. Kiezers kunnen in het stemlokaal voor maximaal twee anderen die hen hebben gemachtigd stemmen. Van die mogelijkheid is ruim 1.000 keer gebruik van gemaakt.

[18-11 21.05 uur] Burgemeester Ronald van Meygaarden meldde zojuist in de live-verkiezingsuitzending dat de verkiezingen ‘niet geschaad’ zijn door de coronamaatregelen. “We hebben op alle kantoren, stemlokalen, hebben we toch gewoon plezierige reacties ontvangen”, duidde hij de lovende woorden die hij opving. Kiezers waren volgens hem tevreden over de genomen veiligheidsmaatregelen. Dat blijkt ook uit de voorlopige opkomst: die is met zo’n 44 procent ongeveer zoals verwacht. Dat is iets lager dan bij de vorige herindelingsverkiezingen in 1995 in onze gemeente (49,9 procent).

[18-11 20.59 uur] Kijk live mee met de verkiezingsavond via bovenstaande YouTube-stream, mogelijk gemaakt door Gemeente Boxtel en Omroep Dommelland.

[18-11 20.00 uur] Over een uur sluiten de stemlokalen. Vanaf dan begint het tellen van de stemmen. Om 21.00 uur begint ook de live uitslagenavond op Omroep Dommelland. Je kunt de uitzending ook online bekijken op www.omroepdommelland.nl of https://kijkopdestream.nl/boxtel.

[18-11 16.20 uur] De opkomst is op dit moment zo’n  27,3 procent. De woordvoerders van de gemeente Boxtel laten verder weten dat voor de verkiezingen op soepel verlopen. Uiteraard wordt de situatie in Boxtel ook met interesse gevolgd vanuit de Kiesraad en het Rijk in verband met de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in maart. Later deze week zullen de verkiezingen van vandaag geëvalueerd worden zodat er lering uit getrokken kan worden voor 17 maart 2021, mochten er dan nog beperkende maatregelen gelden in verband met het coronavirus.

[18-11 15.00 uur] Woordvoerder van de gemeente Linda van der Steen laat in een reactie weten dat de opkomst van zo’n 13,5 procent rond 13.00 uur ongeveer overeenkomt met die in de andere gemeenten waar nu herindelingsverkiezingen zijn. Een vergelijking met bijvoorbeeld 2018 kan nu nog niet worden gemaakt. De verwachting is dat dit ‘ergens in de avond’, als de voorlopige uitslagen binnendruppelen wel kan.

De gemeente houdt rekening met een opkomst die in ieder geval zo’n 10 procent lager ligt dan gebruikelijk bij gemeenteraadsverkiezingen, wegens het feit dat het om sowieso minder populaire herindelingsverkiezingen gaat. De opkomst zou dan zo rond de 44 procent uitkomen, eventuele effecten van corona daargelaten. Er is wel al een duidelijk gevolg van corona te zien op het stemgedrag: kiezers druppelen veel meer gedurende de hele dag binnen. Volgens Van der Steen mogelijk een gevolg van het thuiswerken en het advies om drukte te vermijden.

[18-11 14.40 uur] De gemeente meldt dat de opkomst op dit moment even boven de 13,5 procent ligt.

[18-11 14.15 uur] Ook bij het gebouw van Waterschap de Dommel is te merken dat de verkiezingen anders verlopen dan normaal. Daar waar mensen normaal via de entree vooraan het gebouw binnen kunnen om te stemmen, worden kiezers nu met bordjes naar de parkeerkelder van het gebouw gedirigeerd. Daar is een coronaproof stemlokaal ingericht. Op deze locatie hebben rond 14.00 uur ongeveer 300 mensen hun stem uitgebracht.

[18-11 13.30 uur] De verkiezingen voelen wegens de coronamaatregelen wat onwennig aan. Bijvoorbeeld bij het Baanderherencollege, waar in de sporthal een nieuwe stemlocatie is ingericht ten opzichte van de voorgaande verkiezingen. Het is er nog niet erg druk. Zo’n 90 mensen wisten die te vinden, aldus de vrijwilligers op die locatie. Er is op deze locatie veel interesse uit andere gemeenten. Zo kon de locatie op een bezoekje van vertegenwoordigers uit de gemeente Geldrop-Mierlo rekenen en wordt het stemlokaal bemand door mensen uit Den Haag. Zij zitten daar uit interesse voor hoe kiezers de coronamaatregelen oppikken. Dat lijkt vooralsnog goed te gaan, aldus voorzitter Roderick, die voor de Kiesraad werkt en nu meehelpt om de verkiezingen in Boxtel op rolletjes te laten verlopen.

Vrijwilligers Mandy en Roderick controleren de stempassen in de Dommelhal, achter het Baanderherencollege.
De verkiezingsvanen wapperden fier in de wind om aan te geven dat bij het Boxtelse gemeentehuis ook gestemd kon worden.
Edwin Diependaal, onze fotograaf in Esch, was woensdag de eerste die in dit dorp zijn stem uitbracht.
Dorpshuis De Es doet in Esch dienst als coronaproof stemlocatie.

Uit de krant