Afbeelding

Gemeente: ‘ook De Walnoot kan verzoek voor extra coronasteun indienen’

Algemeen

Boxtel - Ook Gemeenschapshuis De Walnoot kan aanspraak maken op extra coronasteun. Dat stelt wethouder Marusjka Lestrade. Daar waar drie gemeenschapshuizen de afgelopen week 5.000 euro extra coronasteun kregen viel het gemeenschapshuis, net als verschillende andere locaties met een gemeenschapsfunctie, toen buiten de boot.

Reden dat De Walnoot nu ook aanspraak kan doen op extra steun is omdat de gemeente deze week meer duidelijkheid heeft gekregen op de compensatie die Boxtel van het Rijk krijgt om de coronapandemie het hoofd te bieden. Van de ‘pot’ die in 2020 beschikbaar werd gesteld resteert nog 622.000 euro. De gemeente zal niet actief met de organisaties die recht hebben op extra steun in contact treden. Zij zullen dus zelf met een onderbouwd verzoek bij de gemeente aan moeten komen.

Wethouder Lestrade stelt dat het bedrag van in totaal 5.000 euro dat De Rots, De Orion en De Kloosterhof ontvingen, een voorschot op de reguliere steungelden betrof om directe geldproblemen voor de gemeenschapshuizen af te wenden. De Walnoot kreeg die steun niet, omdat de gemeente constateerde dat De Walnoot eind 2019 een reserve van twee ton op de rekening had staan. Van acute financiële nood was daarmee dus geen sprake, redeneerde het college.

Secretaris Michel Spooren van De Walnoot liet de vorige week al weten het vreemd te vinden dat zijn gemeenschapshuis geen extra steun leek te krijgen, omdat ook hij een omzetdaling van rond de 80 procent zag, net zoals bij de gemeenschapshuizen die de steun wel ontvingen. 

De gemeente Boxtel heeft in totaal 1.788.000 euro aan compensatie van het Rijk ontvangen. Het overgrote deel daarvan (1.165.000 euro) heeft al een bestemming gekregen.

Uit de krant