Afbeelding

De Beemden niet blij met ‘intimiderende’ brief Viruswaarheid

Algemeen

Boxtel – Er is ophef ontstaan over een intimiderende brief van Viruswaarheid die verschillende basisscholen hebben ontvangen, waaronder zeker zeven scholen in Boxtel. Daarin dreigt de groep, die optreedt tegen de geldende coronamaatregelen, met juridische gevolgen voor scholen die kinderen de toegang weigeren als zij geen coronatest ondergaan.

Directeur Tom van Esch van Basisschool De Beemden maakte het ontvangen van de brief via Twitter kenbaar: “Waar heb ik deze intimiderende brief aan te danken, Viruswaarheid?”

In de standaardbrief, die Viruswaarheid aanbiedt op haar website, schrijft de club onder meer dat op grote schaal kinderen dwingen tot coronatests inbreuk is op de Grondwet. De brief is gedateerd op 29 januari. Meerdere scholen in Boxtel, maar ook daarbuiten hebben de brief ontvangen, laat Stichting Talentis, een koepelorganisatie waaronder diverse scholen in de regio vallen, deze krant weten.

De Beemden ontving de brief gisteren per post. Van Esch is weinig onder de indruk: “wat een onzin.” Hij wijst erop dat scholen slechts de regels van het Rijk uitvoeren. Daarnaast is niemand verplicht zich te laten testen. Als echter een kind in de klas besmet is, wordt aangeraden dit wel te doen omdat klasgenoten die niet getest worden in zo’n geval vijf dagen extra in quarantaine moeten.

Van Esch wijst erop dat meer scholen de brief hebben ontvangen, ook binnen Boxtel. Dat maakt hem boos: “Wat bezielt mensen die deze brieven versturen?” De directeur denkt niet dat de brief afkomstig is van ouders met kinderen op zijn school. “Ik heb vanuit hen geen geluiden daarover gehoord en ze hebben zich allemaal ook altijd zonder problemen aan de maatregelen gehouden”, constateert hij.

De school beraadt zich nog over het doen van aangifte tegen wat hij een intimiderende brief noemt. Van Esch wil het echter ook niet groter maken dan het is. “Iedereen hier heeft het al gruwelijk druk”, wijst hij op de enorme inspanningen die hij en zijn medewerkers leveren om het onderwijs door te laten draaien. “En het enige dat scholen willen is zo goed mogelijk onderwijs voor de kinderen.”

Uit de krant