De opleidingsorkesten van Boxtel en Liempde samen onder leiding van Marly Sengers.
De opleidingsorkesten van Boxtel en Liempde samen onder leiding van Marly Sengers. Foto: Foto's Stichting JooP/Janneke de Vries

Stichting JooP ontvangt bij start opleidingsorkest cheque van 3.000 euro van Lions Club

Algemeen

Boxtel - Corona gooide meerdere malen roet in het eten, maar vorige week woensdag konden de Opleidingsorkesten van Stichting JooP dan toch eindelijk van start gaan. De stichting is een samenwerkingsverband tussen de verschillende harmonieën en fanfares in Boxtel met als doel jongeren enthousiasmeren voor het samen muziek maken. De stichting kon direct een cheque ter waarde van 3.000 euro uit handen van de Lions Club Dommel en Aa in ontvangst nemen.

Het klinkt als een droomstart: bij de eerste repetitie van je orkest direct een cheque van 3.000 euro in ontvangst mogen nemen uit handen van de plaatselijke Lions Club. Toch verliep de start van de Opleidingsorkesten van JooP dankzij corona allesbehalve vlekkeloos. De pandemie zorgt er bijvoorbeeld voor dat op dit moment met maximaal dertig muzikanten (inclusief dirigent) tegelijk in één ruimte gespeeld kan worden. Daarnaast is uiteraard aandacht voor alle coronavoorschriften.

Ook repeteren voor de harmonieën en fanfares (HaFa) is momenteel lastig. Zo kan bijvoorbeeld de Gildenbondsharmonie niet terecht bij repetitielocatie Baanderherencollege en zeggen sommige leden op omdat ze toch niet kunnen optreden of repeteren.

Toch vond Stichting JooP de tijd nu rijp om de muziekopleiding officieel van start te laten gaan. En dat gebeurde afgelopen woensdag tegelijk met het in ontvangst nemen van de cheque van de Lions Club bij het Muziekhuis in Boxtel. Het bedrag van 3.000 euro was opgehaald met een benefietavond bij Podium Boxtel vorig jaar. “Dat is natuurlijk een heel mooi bedrag”, aldus bestuurslid Paul Hermans.

Stichting JooP
JooP is dit voorjaar officieel opgericht door de harmonieën en fanfares uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel met als doel om jeugd te enthousiasmeren voor het bespelen van blaas- en slaginstrumenten in verenigingsverband. In het bestuur zitten de vier voorzitters van de HaFa en een onafhankelijke voorzitter in de persoon van Frans Snellaars.

Door hun krachten te bundelen met één gezamenlijke opleiding voor jongeren voorkomt de HaFa dat ze dubbelop werk doen. Ook kunnen dankzij de samenwerking leeninstrumenten aangeboden worden van de vier initiatiefnemers. Daarnaast is door de grotere groep kinderen die van de opleiding van JooP gebruik maakt samenspelen leuker, redeneert Hermans. “Want als je maar met vijf kinderen in een blazerswerkgroep zit, of alleen maar thuis moet repeteren aan opdrachten voor je muziekleraar, dan is de lol er snel af.”

Samen muziek maken
De muzikale opleiding van JooP is al toegankelijk voor jonge kinderen. Zij kunnen zich bij de BSO’s van Kindertuin en Klein aanmelden voor LetsStart, een eerste kennismaking met muziek. Ook gaat JooP kennismakingsbijeenkomsten organiseren in samenwerking met Scouting Boxtel en hockeyvereniging M.E.P. Als deelnemende kinderen daarna een blaas- of slaginstrument kiezen om te bespelen zijn daar vervolgens de orkesten van LetsPlay en het Opleidingsorkest JooP. Hierin spelen kinderen samen die ook muziekles volgen bij een zelf gekozen muziekdocent. Zo kunnen zij stapsgewijs hun weg vinden in het samen muziek maken. Er wordt gerepeteerd in zowel Boxtel als Liempde.

Omdat JooP geen winst maakt op de kennismakingstrajecten van LetsStart en hiervoor niet kan rekenen op extra subsidies, is het bedrag van 3.000 euro van de Lions Club erg welkom. “Dat is ook om bijvoorbeeld de instrumenten, zaalhuur, materialen en de professionele docenten te betalen, die door JooP voor LetsStart worden ingezet”, somt Hermans op. Ouders kunnen hun kind via de BSO’s aanmelden voor de muzikale kennismaking, de kosten hiervoor zijn minimaal.

Als kinderen na LetsStart een instrument leren bespelen bij een muziekdocent naar keuze, kan een bijdrage aanvragen worden via het gemeentelijke voucher-systeem. Voor deelname aan de LetsPlay orkesten en de Opleidingsorkesten worden leerlingen lid van de Stichting JooP en betalen ze 100 euro per jaar. Zo zijn ze naast de individuele muzieklessen bij hun eigen docent ook verzekerd van een wekelijkse deelname aan een groepsrepetitie in hun LetsPlay of Opleidingsorkest. Natuurlijk zijn er door het jaar heen ook optredens en andere activiteiten voor de orkestleden.

Toekomstplannen
Sinds november zijn alle orkesten van de HaFa gereed en klaar om de eerste optredens te geven, zodra dat weer kan. Het orkest in Liempde (BeCOOL), bestaande uit saxofoons, koperblazers en slagwerk, staat onder leiding van Corné van Groezen. Instructeur Willy van der Steen heeft in Liempde de BeCOOL slagwerkgroep onder zijn hoede. Het Opleidingsorkest van de Boxtelse afdeling van JooP staat sinds deze maand onder vaste leiding van Marly Sengers. De slagwerkleerlingen van Boxtel staan onder leiding van Lynyrd Denissen.

Als de coronapandemie straks achter de rug is liggen al grote plannen klaar, voor bijvoorbeeld samenwerkingen met andere muziek-, maar ook toneel- of theateropleidingen. Want enkel het spelen in een harmonie of fanfare, dát is volgens Hermans anno 2020 niet meer ‘sexy’ genoeg. “Wij willen gewoon heel leuke muzikale dingen gaan doen met die kinderen”, besluit hij enthousiast.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website http://muziekjoop.nl. Donaties aan de stichting zijn altijd welkom.

Frans Snellaars (l), voorzitter Stichting JooP ontvangt cheque uit handen van Martijn van Rosmalen, president van Lions Club Dommel en Aa. (Foto: Foto's Stichting JooP/Janneke de Vries)

Uit de krant