Screenshot uit de gespreksavond afgelopen dinsdag.
Screenshot uit de gespreksavond afgelopen dinsdag. Foto:

Digitale ‘In gesprek’ bijeenkomst voor verbetering vatbaar

Algemeen

Boxtel - Het is even wennen; een nieuwe manier van vergaderen en dan óók nog digitaal wegens de coronapandemie. Bij de raadsbijeenkomst dinsdag was dat eraan af te zien. Haperend beeld en geluid, weinig burgers die meededen en een moeizame discussieronde ontsierden wat een frisse start had moeten worden.

Met de begroting van de ODBN, een aanpassing op het sociaal domein en de wijziging van de OZB-tarieven die met name voor de Essche scholen van invloed lijken, nodigde de raadsagenda ook niet echt uit om in discussie te gaan. Het zijn immers hamerstukken waarover doorgaans weinig politiek debat is, zag ook Vera Brouns. Zij is één van de ‘architecten’ van het nieuwe vergadersysteem.

Van de bijna 50 deelnemers was, wellicht wegens de weinig uitnodigende agenda, hooguit een handvol burger. De overgrote meerderheid van de kijkers was lid van de gemeenteraad of één van de steunfracties. Naast de experts waren zij ook uitsluitend aan het woord tijdens de gespreksavond.

Brouns denkt dat de digitale manier van vergaderen wat dat betreft ook minder handig is: “Als je ter plaatse bent, zie je die burgers ook echt zitten.” Digitaal zijn er hooguit negen deelnemers prominent in beeld. De rest staat in een lijst met deelnemers ‘verstopt’. Ze zal daarom voorstellen dat de voorzitter van de avond tijdens digitale vergaderingen extra aanstuurt op input van burgers die de moeite nemen in te loggen.

Toch ziet Brouns ook al positieve punten: “Ik heb zelf dankzij de discussies zó veel meer gehoord dan bij de presentaties zoals die tot vorig jaar gingen.” En ze soms een waslijst aan informatie over de ODBN op. En voor wat betreft het tegenvallende aantal deelnemende burgers maakt ze zich ook weinig zorgen: “Reken maar dat als er een bestemmingsplan op de agenda staat dat ze er dan zijn en dat ze hun mond open trekken!” Dat is naar verwachting voor het eerst te zien als een nieuw college het demissionair college opvolgt en er weer politiek gevoelige besluiten worden genomen.

Uit de krant