't Hofje, de huidige locatie van het Boxtelse VVV-kantoor.
't Hofje, de huidige locatie van het Boxtelse VVV-kantoor. Foto: Ad van Grinsven

Heemkunde Boxtel dreigt ‘dakloos’ te worden

Algemeen

Boxtel - Heemkunde Boxtel maakt zich ernstige zorgen over haar huisvesting nadat halverwege dit jaar het huurcontract van VVV Noordoost Brabant op de locatie aan de Markt ophoudt. Heemkunde krijgt er ruimte aangeboden vanuit de VVV. De lokale heemkundekring is in gesprek met VVV Noordoost Brabant, de gemeente en Woonstichting JOOST om een oplossing te vinden.

De bal kwam aan het rollen toen Heemkunde-secretaris Christ van Eekelen in december ineens fotografen van de woonstichting het pand aan de Markt binnen zag lopen. Hij besloot te informeren naar de reden voor het bezoek en vond uit dat VVV Noordoost Brabant de huur in 2021 op had gezegd. Omdat Heemkunde Boxtel de ruimte ter beschikking krijgt van die organisatie, betekent dit dat voor de zomer een nieuwe locatie gevonden moet worden wil de heemkundekring niet dakloos raken.

50 meter archief
Dat wordt nog een behoorlijke opgave aangezien Heemkunde Boxtel in 2019 de archieven in eigen beheer heeft in het pand aan de Markt. Tot die tijd waren de duizenden kilo’s aan papierwerk ondergebracht in het voormalig Liempdse raadshuis. Terug naar die locatie is echter geen optie, aangezien de voormalige archiefruimte nu weer in gebruik is. “We zijn direct aan het zoeken gegaan, maar het valt niet mee”, aldus Van Eekelen, die nog eens benadrukt dat hij de bijna 50 meter aan archiefstukken niet zomaar ergens in een garagebox kwijt kan. “Dan is het niet meer toegankelijk.”

Daarnaast is Heemkunde Boxtel in 2016 gestart met de Heemkamer. Tijdens vaste inloopuren kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in de lokale geschiedenis in het historische pand aan de Boxtelse Markt terecht met al hun heemkundige vragen. En van die mogelijkheid wordt met grote regelmaat gebruik gemaakt, aldus Van Eekelen.

Niet alleen Heemkunde Boxtel maakt zich zorgen over de ontstane situatie, maar vanzelfsprekend heerst ook onduidelijkheid bij de VVV-vrijwilligers over het voorbestaan van ‘hun’ kantoor. Zij zijn vanwege de lockdown nog niet persoonlijk op de hoogte gebracht. Directeur Rein de Laat, van koepelorganisatie VVV Noordoost Brabant, laat weten hen spoedig persoonlijk een toelichting te geven, conform de coronamaatregelen.

Unieke samenwerking VVV en Heemkunde
De Laat laat ook weten dat de unieke combinatie van Heemkunde en VVV-informatiepunt in zijn ogen mogelijkheden biedt voor een commerciële exploitatie. Hoewel hij formeel geen rol meer heeft in de onderhandelingen tussen de heemkundevereniging en Woonstichting JOOST, wil hij zich graag inzetten om tot een goede oplossing te komen.

Van Eekelen heeft intussen de gemeente ook gevraagd mee te helpen in de zoektocht naar een alternatieve locatie. Die hoeft er niet te komen als op de huidige locatie een samenwerking gevonden kan worden die zichzelf kan bedruipen. Op een fors geldbedrag van de gemeente lijkt Heemkunde Boxtel niet te hoeven rekenen. De komende maanden kijkt de gemeente juist naar extra manieren om te bezuinigen middels een Kerntakendiscussie.

Uit de krant