Het Sint-Petruskoor in 2016
Het Sint-Petruskoor in 2016 Foto: Rini van Oirschot

Gemengd Koor Sint Petrus maakt zich op voor 50-jarig bestaan

Algemeen

Boxtel - Op donderdag 28 januari is het precies vijftig jaar geleden dat het Gemengd Koor Sint Petrus werd opgericht. Een mooie mijlpaal waar niet zomaar aan voorbij mag worden gegaan, zo meent ook Betty van Eekelen, voorzitter van het 52-koppige Boxtelse koor: “Wij hadden het jubileum dan ook graag groots gevierd, maar helaas zit dat er voorlopig niet in. Wellicht dat we later dit jaar nog een mooie jubileummis kunnen verzorgen. Daar hopen we met z’n allen vurig op!”

Het was onder aanvoering van toenmalig dirigent Piet Koeling dat op 28 januari 1971 het Gemengd Koor Sint Petrus het levenslicht zag. Koeling vond dat het tijd werd om de dames er ook bij te gaan betrekken en zo werd het mannenkoor van de Sint Petrus omgetoverd tot een gemengd koor. “Daar ging natuurlijk nogal wat voorbereiding aan vooraf”, vertelt Van Eekelen: “Want om het niveau van de mannen te kunnen evenaren, of in ieder geval niet uit de toon te vallen, kregen de toetredende dames thuis eerst nog extra lessen van de dirigent. Niets werd aan het toeval overgelaten.”

Dames van het eerste uur
Van die dames van het eerste uur, zijn er vijf nog altijd lid van het koor. Betsie van Kessel, Trees Pijnenburg, Lisette van Oirschot, Marlies Spijkers en Jeannette van Breugel maken vanaf dag één deel uit van wat de voorzitter zelf ‘onze grote koorfamilie’ noemt. “Voor hen is het dus dubbel feest”, benadrukt Van Eekelen: “Het liefst zouden we hen eens goed in het zonnetje zetten. Maar samenkomen is voorlopig nog niet mogelijk. De gemiddelde leeftijd van de 52 koorleden - 20 mannen en 32 vrouwen - bedraagt maar liefst 73 jaar, dus we behoren eigenlijk allemaal wel tot de risicogroep. Vandaar dat we al in maart van het afgelopen jaar gestopt zijn met zingen. Want de gezondheid van onze leden staat natuurlijk voorop.”

Geduld is een schone zaak
Zoals de zaken er op dit moment voorstaan, zullen de koorleden voorlopig nog even geduld moeten hebben voordat zij de kerkdiensten in de Sint Petrus weer kunnen opluisteren met hun prachtige samenzang. Maar ze houden de moed erin. “Hopelijk kunnen we ergens na de zomervakantie weer beginnen met repeteren”, aldus Van Eekelen: “Al zal het na een noodgedwongen pauze van zo’n anderhalf jaar ongetwijfeld onwennig zijn in het begin. Maar dat nemen we graag op de koop toe. Als we maar weer samen kunnen zijn. Want we hebben elkaar enorm gemist.”

Nieuwe leden zijn welkom
Overigens is het koor dat vandaag de dag onder leiding staat van dirigent Kees Doevendans en een zeer gevarieerd repertoire kent – van Bach tot Mozart en van Schubert tot Händel - altijd op zoek naar nieuwe leden. Zowel dames als heren. “Iedereen is van harte welkom”, besluit Van Eekelen: “Waarbij we natuurlijk stiekem hopen op de aanwas van vooral jongere leden. Dit met het oog op het voortbestaan van het koor op de langere termijn.” Wil jij graag zingen in een groot en gezellig koor? Stuur dan een mailtje naar betty@van-eekelen.nl voor aanvullende informatie.

Vijf dames van het eerste uur. Op deze foto uit 2011 vierden Betsie van Kessel, Trees Pijnenburg, Marlies Spijkers, Lisette van Oirschot en Jeanette van Breugel (vlnr) hun veertigjarig lidmaatschap van het koor. Zij zijn allemaal bij de aanvang van het gemengd koor aangetreden en nu dus 50 jaar lid van het koor. (Foto's: Rini van Oirschot)

Uit de krant