Ad Dekker.
Ad Dekker. Foto: Privécollectie Ad Dekker

Boxtelaar Ad Dekker mag zich taekwon-do Master noemen

Algemeen

Boxtel - Sinds afgelopen zaterdag mag Ad Dekker, oprichter van de gelijknamige taekwon-do school, zich Sayhun/Master noemen. In de Dojang van zijn TS Dekker ging de sabum op voor een belangrijk examen: zijn 7e Dan Taekwon-do. Dekker legde de beproeving succesvol af. Hij is daarmee één van de vier Masters die Nederland kent. En ook de volgende titel, die van Grandmaster, hoopt Dekker graag ooit te behalen.

Na 41 jaar Martial Arts bestudeerd te hebben was het dit weekend dan zover en mocht de Boxtelse taekwon-doka zijn examen afleggen. Gespannen ging Ad Dekker zaterdag het examen in. Dat bestond uit een praktijkdeel, maar ook uit een scriptie. Daarvoor deed hij uitgebreid onderzoek naar het verleden, heden en de toekomst van de sport.

De examencommissie bestaande uit Grandmaster Peter Sanders (9e Dan) en Master Colin Bakker (7e Dan) nam de sabum, die al 31 jaar eigenaar is van zijn eigen Taekwon-do School Dekker, het zevende examen af. De commissie was erg tevreden met het resultaat van het examen, waarin de vele arbeidsuren die sabum Dekker in zijn voorbereidingen had gestoken, duidelijk zichtbaar waren. Ook Dekkers scriptie werd na verdediging op alle vlakken als professioneel en erg kundig beoordeeld.

En zo mag ‘sabum’ Ad Dekker zich vanaf zaterdag Sayhun of Master noemen. Naast een prachtige bos bloemen van zijn leerlingen en vele felicitaties kon Dekker Master schouderpatches, een Sayun polo-shirt en een Master-ring in ontvangst nemen. De patches horen bij het Master-schap en mogen ook alleen door Taekwon-doka’s die de 7e Dan behaald hebben gevoerd worden. En de ring? Dat is een gift van Grandmaster Peter Sanders. "Daar krijg je het echt wel even warm van", aldus een trotse Ad Dekker.

De 7e Dan kun je volgens de kersverse Master zien als een verdere verdieping op de technieken en ‘tools’ die aangetoond moeten worden bij het behalen van de 6e Dan. Voor een 8e en eventueel een 9e Dan, waarbij de titel Grandmaster hoort, hoopt Dekker ooit nog op te mogen. Dat heeft hij niet geheel in eigen hand, want voor die titels moet je worden voorgedragen. De titel Grandmaster kan daarmee gezien worden als de hoogst mogelijke verdienste voor de sport. In Nederland is er maar één Grandmaster, te weten Peter Sanders.

Dekker zal wel nog even geduld moeten hebben voor hij in aanmerking kan komen voor die titel. Voor de 8e Dan moet hij minimaal zeven jaar Master zijn, en tussen de 8e en 9e Dan zit ook weer minimaal acht jaar.

Ad Dekker zit al 40 jaar in de martial arts en viert bovendien het 30-jarig jubileum van zijn taekwondoschool.

Uit de krant