Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: be2840
Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Gemeente nieuws

Cultuurnota aangenomen; raad kritisch over stadskunstenaar

Boxtel - Hoewel dinsdagavond de nieuwe cultuurnota met een meerderheid werd aangenomen door de gemeenteraad (enkel CDA stemde tegen), was de raad wel kritisch op diverse onderdelen van het beleidsstuk. Want hoewel er 60.000 euro gereserveerd is voor een beoogd stadskunstenaar, was diens functieomschrijving nog allerminst helder, zo luidde de kritiek. De wethouder slaagde er echter in deze twijfel echter grotendeels weg te nemen.

De cultuurnota leidde tot veel lof, met name de uitvoer van het muziekonderwijs na het faillissement van MIK en de transitie die de bibliotheek momenteel doormaakt. Toch waren er ook gefronste wenkbrauwen, vooral bij de paragraaf over het aanstellen van een 'stadskunstenaar'. Want is het nu een stadskunstenaar, stadsdichter, of toch een dorpskunstenaar? En wat moet deze kunstenaar dan precies gaan doen, vroegen de fracties van BALANS, VVD en Combinatie 95 zich hardop af. De CDA-fractie vroeg zich zelfs af of Boxtel niet aan 'stadse fratsen' leidt.

Wethouder Marusjka Lestrade kon de twijfel van de meeste fracties wegnemen: "Deze nota is door Gerard Rooijakkers (Raad voor Cultuur -red.) beoordeeld. Hij was met name heel positief over de stadskunstenaar, of hoe je hem dan ook wilt noemen." Volgens de wethouder is een concrete functieomschrijving ook helemaal niet de taak van de gemeente, want dat zou juist de creativiteit in de weg kunnen staan. Wel geeft zij aan dat het doel van deze kunstenaar moet zijn om juist die groepen te bereiken die niet gerekend worden tot de culturele elite.

De fracties van CDA en BALANS waren niet overtuigd en stemden beiden tegen de komst van de kunstenaar. Het CDA besloot de gehele cultuurnota niet te steunen. De fractie ziet liever dat de 60.000 euro die gereserveerd is voor de kunstenaar in andere culturele projecten geïnvesteerd wordt. Combinatie 95 en VVD waren wel overtuigd door de wethouder, mits diens inbreng goed wordt gemonitord.

En daarmee heeft de stadskunstenaar, nog vóór die aan de slag gaat, direct al een duidelijke opdracht van de raad meegekregen: zijn eigen nut bewijzen.

Lees meer over de cultuurnota in DeMooiBoxtelKrant van 27 september

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>