Afbeelding
Foto: Woonstichting JOOST

Gemeentebestuur verdedigt welstandsvrije bouw appartementencomplex De Kleine Aarde

Algemeen

Boxtel - De nieuwbouw van de 22, duurzame en innovatieve appartementen die Woonstichting JOOST aan de Munselse Hoeve realiseert is tot groot ongenoegen van de omwonenden welstandsvrij verklaard. Dit omdat de welstandscriteria die gelden voor De Kleine Aarde niet passen bij duurzame, innovatieve woonvorm, aldus het gemeentebestuur. Dat verdedigt die keuze nadat BALANS er vragen over stelde.

Omwonenden van De Kleine Aarde uitten in diverse media hun ongenoegen over de bouwplannen die Woonstichting JOOST op het terrein naast de historische Van Coothhoeve heeft. Daar moeten 22 duurzame appartementen verschijnen. Voor de bouw is het terrein onlangs welstandsvrij verklaard door het gemeentebestuur.

Dat vinden de omwonenden niet eerlijk. Zij waren immers aan strenge bouweisen gebonden toen zij aan de Munselse Hoeve een perceel kochten. Een van die eisen was bijvoorbeeld een maximale nokhoogte van zo’n acht meter. Het appartementencomplex dat nu op de planning staat is aanzienlijk hoger.

Het college vindt, het protest van verschillende omwonenden ten spijt, dat de bouw van de duurzame appartementen het rechtvaardigt het gebied welstandsvrij te verklaren. “Het beoogde appartementengebouw bestaat vanuit duurzaam ruimtegebruik uit twee bouwlagen (hoogte 7,22 m met accenten tot 8,82 m) en is op veel grotere afstand van de Munselse Hoeve gelegen, namelijk ruim 20 m”, schrijft het college. 

“Het gebouw richt zich hierdoor niet direct op de Munselse Hoeve maar meer op het ‘binnengebied’ van De Kleine Aarde”, motiveert het gemeentebestuur de keuze het gebouw welstandsvrij te verklaren. Daarmee zou het gebouw aansluiten bij het bezoekerscentrum en de groene omgeving.

Meer gebieden welstandsvrij
Volgens het gemeentebestuur is het onmogelijk een duurzame woonvorm bij De Kleine Aarde te realiseren die binnen de welstandsnormen passen. Het college wijst BALANS erop dat het de bevoegdheid heeft om af te wijken van deze normen indien het algemeen belang daarbij gebaat is.

Het gemeentebestuur laat weten dat het in principe voorstander is van het welstandsvrij verklaren van meer locaties. Er zal dan ‘per geval’ bekeken worden of welstandsregels moeten worden aangepast, kunnen blijven zoals ze zijn of kunnen vervallen. Ook op wijkniveau zal worden bekeken of de welstand kan worden afgeschaft, nadat de huidige ontwikkelingen worden afgerond. “Zo worden de hoofdgebouwen gerealiseerd met een vrij streng welstandsregime en kunnen naderhand kleine, vergunningplichtige ingrepen welstandsvrij worden gerealiseerd”, aldus de gemeente.

Uit de krant