Enkele buurtbewoners bespreken samen met buurtondersteuner Femke Sweep (tweede van rechts) wat er moet gebeuren.
Enkele buurtbewoners bespreken samen met buurtondersteuner Femke Sweep (tweede van rechts) wat er moet gebeuren. Foto: Sander van Kasteren

Buurtspeelplek moet ‘poepveldje’ Sint-Willibrordstraat transformeren tot parel

Algemeen

Boxtel – Een ‘poepveldje’ aan de Sint-Willibrordstraat verandert de komende weken dankzij de inzet van een groep bewoners en studentes Sanne en Inge in een leuke ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Het stuk grond wordt dankzij de hulp van Woonstichting JOOST en buurtondersteuner Femke Sweep van ContourdeTwern omgevormd tot parel van de straat.

In Boxtel komen verschillende buurtinitiatieven op stoom. Sinds de start van de wijkmakelaars in 2016 kwamen zo verschillende speelplekken, plantsoentjes en andere verbeteringen van de woonwijk van de grond. In de wijk Selissenwal bewijzen enkele buurtbewoners in samenwerking met het actieteam Selissenwal echter dat een buurtinitiatief ook op een andere manier tot stand kunnen komen.

Ideeën ophalen
Ergens begin oktober gingen Sanne en Inge de straat op om ideeën op te halen van bewoners. Beiden volgen de opleiding voor sociaal werk aan de Avans Hogeschool in Den Bosch en kregen de opdracht een leergemeenschap te vormen in de Sint-Willibrordstraat. Daarbij gaan de studentes blanco op pad om ideeën en ergernissen van inwoners zelf op te halen.

Volledig ‘coronaproof’ ging het tweetal huis aan huis langs met een ‘rad van fortuin’ om tot een gesprek te komen over ergernissen en ergernisjes van straatbewoners. Uit die gesprekken kwam naar voren dat zij zich zich in hoge mate ergerden aan het ‘poepveldje’ ongeveer midden in hun straat. “Hondendrollen, glas, spijkers”, somt buurtbewoner Angela op wat er allemaal te vinden was. “En dit doen ze hier ook”, zegt ze, terwijl ze een lege drankfles opraapt.

Speelveld
Niet echt een gezellige plek dus, dat grasveldje midden in de straat. En omdat een groot deel van de buurt er net zo over dacht werd een nieuwe bestemming bedacht voor het stuk grond, dat in handen van Woonstichting JOOST is. Dat werd een ontmoetingsplek. “Er wonen veel kinderen hier in de straat”, aldus Angela. “En in de Sint Josefstraat even verderop zit wel een speeltuin, maar die is voor de kleintjes eigenlijk te ver weg.”

Met die kennis gingen Inge en Sanne aan de slag. “We hebben een paar opties voor de inrichting en bewoners kiezen wat er komt te staan. Bijvoorbeeld een appelboom, of een perenboom”, legt Inge uit. Sanne: “Op die manier wordt het ook echt een plekje van de bewoners.” De woonstichting sponsort het plan door het groen aan te schaffen. Ook proberen de studentes gekapte bomen uit andere wijken een tweede leven te geven door ze te recyclen tot bijvoorbeeld bankjes.

Geen budget
De speelplek is geen ‘traditioneel’ bewonersinitiatief zoals die in Boxtel al tientallen zijn uitgerold. Dit omdat het niet om gemeentegrond gaat, maar om de grond van JOOST. En daarom komt de ontmoetingsplek niet in aanmerking voor gemeenschapsgeld. Ook valt het project buiten de boot voor veel subsidies van bijvoorbeeld het Oranje Fonds. Dit in verband met de nabijheid van de volwaardige speelplek in de Sint Jozefstraat.

Angela wijst erop dat de buurt daarom geen budget heeft. Alle hulp van buurtbewoners is dus welkom. Zowel in arbeid als in goederen, of zelfs financieel. “Je hebt toch van alles nodig, bijvoorbeeld schroeven en er moet nog een vuilnisbak komen”, somt ze op.

Voor en door bewoners
Het idee is dat het speelveldje voor en door buurtbewoners is. Door het veldje in eigen beheer netjes te houden, zal hondenpoep en zwerfafval er niet opnieuw de overhand krijgen. Toch is er voor de zekerheid ook een bord geplaatst om duidelijk te maken dat het niet de bedoeling is je hond op het veldje uit te laten. Dat bord is eveneens door een buurtbewoner beschilderd.

Een groep omwonenden is eind maart al aan de slag geweest om het veldje op te ruimen. De buurtbewoners hebben tijdens die klusdag het bord geplaatst zodat het terrein niet opnieuw verwordt tot ‘poepveldje’.

Hulp welkom
Zo kunnen tijdens de ‘werkdagen’ op 15, 22 en 29 april direct spijkers met koppen geslagen kunnen worden. Buurtbewoners zijn die dagen van harte welkom om mee te komen helpen om hun ontmoetingsplek in orde te maken. En ook eventuele donateurs of mensen met andere goede ideeën voor de wijk kunnen zich melden bij buurtondersteuner Femke Sweep, van ContourdeTwern: femkesweep@contourdetwern.nl, 06-22097244.

De buurtbewoners hebben inmiddels al borden geplaatst en het veldje opgeruimd.
De buurtbewoners hebben inmiddels al borden geplaatst en het veldje opgeruimd.

Uit de krant