Afbeelding
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Geen bloemenkraam op Boxtelse weekmarkt wegens nieuwe VNG-richtlijn

Algemeen

Boxtel - Afgelopen vrijdag stonden veel marktkooplieden, maar ook marktbezoekers vreemd te kijken toen ‘ineens’ de bloemenkraam niet aanwezig was op de weekmarkt. Dat is het gevolg van aangescherpte richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG. Dit soort plotselinge aanpassingen in de coronaregels leiden tot onduidelijkheid bij inwoners, aldus de Boxtelse CDA-fractie, die er het gemeentebestuur vragen over stelde.

Volgens woordvoerder van de marktondernemers Marcel Broekhof werden niet alleen marktkooplui, maar ook marktbezoekers verbaasd door het besluit dat vanaf afgelopen week geen bloemenkraam meer welkom was op de weekmarkt. Er is volgens de marktondernemer per gemeente grote verscheidenheid in regels. Zo is het voor bloemenkramen niet toegestaan in Boxtel op de markt te staan, maar in het Gelderse Wijchen bijvoorbeeld wel.

De onduidelijkheid over de bloemenkraam op de Boxtelse weekmarkt is het gevolg van de richtlijnen van het Rijk. Zo schrijft de overheid op haar website: “Buitenverkoop is alleen toegestaan voor vergunningplichtige (week)markten en voor bloemenverkoop. Op een (week)markt mogen alleen kramen voor levensmiddelen (eten en drinken) staan.” Een bloemenkraam mag dus buiten staan, maar niet op een weekmarkt.

Het Rijk laat echter ruimte aan gemeenten om de regels zelf te interpreteren: “De exacte afweging welke kramen wel of niet op een warenmarkt mogen staan wordt gemaakt door de gemeente.” Kennelijk heeft Boxtel afgelopen week besloten dat dit betekent dat bloemenkramen geen onderdeel meer van de weekmarkt mogen uitmaken, constateert de CDA-fractie. De christendemocraten vragen daarom de gemeente in een brief om opheldering over de ontstane situatie.

Broekhof vermoedt dat het een gevolg is van het gelijktrekken van de regels op regionaal gebied. Navraag bij de Veiligheidsregio leert dat dit inderdaad het geval is. “Naar aanleiding van onduidelijkheden bij de gemeenten heeft de VNG het advies gegeven dat bloemen- en plantenverkoop op de warenmarkt niet mag omdat alleen levensmiddelen verkoop is toegestaan op de warenmarkt”, stellen zij. Wel wijst de Veiligheidsregio erop dat er nog steeds ruimte is voor gemeenten om een eigen afweging te maken. En daarmee neemt de onduidelijkheid met dit advies eerder toe dan dat die afneemt.

Uit de krant