Ook Hebbes-medewerker Jolanda breit enthousiast mee, zowel op het werk als thuis. (Foto: Hebbes)
Ook Hebbes-medewerker Jolanda breit enthousiast mee, zowel op het werk als thuis. (Foto: Hebbes) Foto: Hebbes

Breiactie cadeauwinkel Hebbes in Boxtel enthousiast ontvangen

Algemeen

Boxtel - Onder het motto ‘Corona.. We breien er een einde aan!’ is cadeauwinkel Hebbes aan de Boxtelse Markt een aantal weken geleden een ludieke actie gestart. “Het liefst willen we deze coronatijd zo snel mogelijk achter ons laten, daarom hebben we besloten er samen een einde aan breien. Iedereen is van harte welkom om aan te haken”, aldus Elly Mathijssen van Hebbes.

Cadeauwinkel Hebbes in Boxtel is onderdeel van Cello. Zo’n 18 cliënten van de zorgverlener creëren in het atelier de mooiste cadeauartikelen en hebbedingetjes, die vervolgens in de winkel worden verkocht. Het afgelopen jaar heeft het team van Hebbes het echter zwaar te verduren gehad. Niet alleen zaten de cliënten vanwege COVID-19 lange tijd thuis – terwijl dagbesteding juist als functie heeft structuur te bieden – maar tot overmaat van ramp overleed één van de vaste medewerkers aan de gevolgen van corona. “Dat is natuurlijk hard aangekomen binnen het team, maar we hebben besloten om niet bij de pakken neer te gaan zitten en er toch iets positiefs aan te koppelen. Zo zijn we op het idee gekomen om samen met de inwoners van de gemeente Boxtel een einde te breien aan corona”, vertelt Mathijssen, één van de vier activiteitenbegeleidsters bij Hebbes.

Actie nu al geslaagd
Het team van hebbes ging meteen enthousiast aan de slag met het breien en na een oproep op Facebook en in diverse lokale media, sloten vele anderen zich bij hen aan. Daaronder niet alleen breiliefhebbers, maar ook andere dagbestedinglocaties en zelfs groep 7 en 8 van basisschool De Hobbendonken in Boxtel heeft aangegeven graag mee te willen doen. “De aanmeldingen blijven maar binnenstromen. Heel erg leuk”, aldus Mathijssen. Het doel van de actie is om samen één zo lang mogelijke ‘Corona. We breien er een einde aan!’-sjaal te breien. En in dat opzicht is de actie nu al meer dan geslaagd. Want de teller is de duizend meter inmiddels gepasseerd. “De meeste deelnemers breien één of meerdere sjaals van twee meter lengte, maar we hebben er ook al eentje van vierendertig meter in ontvangst mogen nemen. Je wilt niet weten hoeveel werk en wol daar in zit”, benadrukt Mathijssen.

Vijftig Langnekken
Vandaar dat het team van Hebbes op zoek is gegaan naar een mooie bestemming voor al die sjaals. Zo zijn ze een paar weken terug in contact gekomen met René Fraaije, directeur van Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel. “Hij heeft vervolgens het idee geopperd om deze te gebruiken voor de aankleding van twee zogenaamde langnekken (dinosaurussen), die binnenkort een plekje krijgen op de rotonde Bosscheweg/Dukaat bij het Boxtelse politiebureau. Dat leek ons een perfecte bestemming. Maar inmiddels hebben we genoeg sjaals voor wel vijftig langnekken”, lacht ze: “Wat we met het restant gaan doen, weten we nog niet precies. Wellicht doneren we deze aan Stichting Vluchtelingenwerk. Die weten er vast wel raad mee in koude gebieden. Maar andere suggesties zijn natuurlijk ook altijd welkom. Deze kun je mailen naar hebbes@cello-zorg.nl.”

Actie loopt nog door
De actie mag dan een succes zijn. Het einde van corona is voorlopig helaas nog niet in zicht. Vandaar dat de breiactie van Hebbes voorlopig nog wel even doorloopt. In ieder geval tot en met de onthulling van de twee langnekken met sjaal eind april of uiterlijk begin mei van dit jaar. Al heeft Mathijssen het wereldrecord ook nog niet helemaal uit haar hoofd gezet. “Dat staat nu op een gebreide sjaal van 7,2 kilometer lengte. Dat is wellicht net iets teveel gevraagd, al weet je het maar nooit.” Tot het einde van de actie daar is, breidt het team van Hebbes vrolijk door. “Wat me opvalt is dat veel cliënten er ontspannen van worden. Ook enkele notoire druktemakers komen helemaal tot rust. Of dat dit nu door het tikken van de pennen komt, of iets anders. Feit is dat het een positieve uitwerking heeft op veel mensen. Dus misschien moeten we het breien er ook na afloop van deze actie maar inhouden”, besluit Mathijssen.

Meer info over de actie
Hou jij ook van breien en wil jij deze actie steunen? Dat kan natuurlijk. Haal gewoon je breinaalden en wol uit de kast, zet 25 steken op en breien maar. De pendikte, steeksoort en soort garen/wol mag je helemaal zelf bepalen. Het is wel de bedoeling dat je een sjaal van minimaal 2 meter lengte breit. Deze kun je inleveren bij Hebbes, of maak er een mooie foto van met vermelding van de lengte en mail deze naar hebbes@cello-zorg.nl. Wil of kun je zelf niet breien, maar heb je wel nog wol thuis liggen waar je niets mee doet? Dan kun je deze op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur afgeven bij Cadeauwinkel Hebbes aan de Markt 6 in Boxtel. Deze wol wordt vervolgens verdeeld over de deelnemers. Kijk voor meer informatie over de actie op facebook.com/HebbesBoxtel/, of bel met Hebbes op 088-3452055.

Uit de krant