Afbeelding

Teller Toeslagenaffaire opgelopen tot 21 Boxtelse slachtoffers

Algemeen

Boxtel - Niet vijf, maar 21 Boxtelse gezinnen zijn gedupeerd door de Toeslagenaffaire. Dat blijkt uit nieuwe stukken die het gemeentebestuur donderdag openbaar maakte. Boxtel werkt momenteel samen met de Belastingdienst aan een plan hen uit de problemen te helpen.

De Toeslagenaffaire kwam vorig jaar aan het licht na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws in samenwerking met Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA). Duizenden ouders kwamen onterecht te boek te staan als fraudeur door veelal kleine foutjes in hun Belastingaanslag. Hierdoor moeten zij vaak duizenden euro’s Kinderopvangtoeslag terugbetalen. Onterecht naar nu blijkt.

Extra geld nodig
In november werd bekend dat tussen de ruim 8.000 gezinnen die zich meldden ook vijf Boxtelse gezinnen zaten. Het Rijk gaat uit van een gemiddeld schadebedrag van 1.200 euro per gezin. Dat kan een financiële compensatie zijn, maar ook andere hulpverlening. Boxtel ontving daarvoor al een bedrag van dik 6.400 euro.

Inmiddels hebben zich ruim 28.000 gezinnen gemeld, waaronder 21 uit Boxtel en is dus extra geld nodig. De gemeente besluit vanwege de urgentie van de zaak dit bedrag vooralsnog uit de Algemene Reserve te halen. Het gaat daarbij om zo’n 19.000 euro.

Gedupeerden benaderen
De afgelopen maanden zijn gebruikt om een uitwisseling van gegevens tussen de gemeentes en Belastingdienst/Toeslagen mogelijk te maken. Dit omdat het privacytechnisch lastig bleek voor gemeenten inzicht te krijgen in welke gezinnen nu precies gedupeerd zijn. En zonder die kennis bleek het voor gemeenten ook onmogelijk deze gezinnen te benaderen.

Om de privacy te borgen, maar toch een vlotte samenwerking mogelijk te maken, wordt een contactpersoon aangewezen door het college. Deze contactpersoon vormt de schakel tussen gedupeerden en het gemeentebestuur. Boxtel houdt overigens keurig bij hoeveel het kost om de gedupeerden van de Toeslagenaffaire te helpen. Onze gemeente werkt mee aan een onafhankelijk onderzoek van het Ministerie van Financiën en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De meerkosten probeert Boxtel te verhalen op het Rijk.

Uit de krant