Het Wilhelminapark is onder meer de thuisbasis van de Herenboeren. Als het aan Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught ligt komen er minimaal vijf windmolens te staan.
Het Wilhelminapark is onder meer de thuisbasis van de Herenboeren. Als het aan Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught ligt komen er minimaal vijf windmolens te staan. Foto: Rini van Oirschot

Omwonenden komen in verzet tegen windmolens Wilhelminapark

Algemeen

Boxtel/Sint-Michielsgestel - Verschillende omwonenden van het Wilhelminapark hebben dinsdag gebruik gemaakt van de inspraakmogelijkheid om de gemeenteraad te overtuigen geen windmolens op die locatie goed te keuren. Zij sluiten zich daarmee aan bij de eerdere kritiek van verschillende natuurorganisaties en voelen zich ongehoord in hun kritiek. “Je hebt het gevoel dat je praat tegen een muur”, aldus inspreker Servia van de Laak.

In het bestuursakkoord concludeert het nieuwe college van B & W dat eigenlijk de enige serieuze optie voor de plaatsing van windmolens binnen onze gemeente de omgeving van het Wilhelminapark is. Dit omdat in het gebied, dat op de grens van de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught ligt, door de drie gemeenten samengewerkt kan worden. De drie gemeenten willen er samen minimaal vijf windmolens plaatsen.

Misser om RES lokaal in te vullen
De drie insprekers die zich dinsdag meldden vinden het een grote misser dat in de regio voor een Regionale Energie Strategie (RES) waarvan Boxtel deel uitmaakt is gekozen voor een aanpak met lokale windmolenvelden en niet een aanpak waarbij één groot regionaal windmolenpark gerealiseerd wordt. Zij vinden dat de plaatsing van grote windmolens zorgt voor verrommeling van het landschap, met verspreid over de provincie steeds kleine groepen windmolens.

Daarnaast voelen zij zich door de in het Boxtelse bestuursakkoord uitgesproken voorkeur voor het Wilhelminapark overvallen. “We hebben het via de tamtam moeten horen en dat vind ik heel kwalijk. We hebben allemaal een adres en een telefoon”, aldus inspreker Servia van de Laak. Zij is ook actief in het Theederheyde Collectief, een groep omwonenden en organisaties die ageert tegen de aanleg van windmolens rond het Wilhelminapark.

Niet thuis
In hun ogen geeft de gemeente Boxtel niet thuis als omwonenden proberen tot een inhoudelijk gesprek te komen. Dit geldt volgens hen overigens ook voor Vught en Sint-Michielsgestel. “Ik heb al in juni vorig jaar geprobeerd in contact te komen met de gemeente”, aldus inspreker Kathy van Grinsven, die aan de Halse Barrier in Boxtel woont. Zij voelt zich door de gemeente steeds met een kluitje in het riet gestuurd. “En wat frustreert: de WOZ-aanslag komt hier ook gewoon aan.”

De gemeenteraad vroeg zich dinsdag hardop af hoe Boxtel het vervolg van het communicatietraject vorm moet geven. Daar hadden de insprekers wel een antwoord op: “ga gewoon het open gesprek aan.” Want de drie insprekers zijn het over nog één ding met elkaar eens: er zijn volfens hen veel betere alternatieven voor de huidige plannen met windmolens in het Wilhelminapark. En daarvan zullen zij de komende maanden de gemeente Boxtel proberen te overtuigen. Wethouder Désiré van Laarhoven heeft al toegezegd spoedig inhoudelijk met omwonenden op locatie van gedachten te willen wisselen.

Uit de krant