Enkele moslims bidden in de Boxtelse Al-Fath moskee.
Enkele moslims bidden in de Boxtelse Al-Fath moskee. Foto: Sander van Kasteren

Boxtelse moslims beleven tweede Ramadan tijdens pandemie

Algemeen

Boxtel – De Islamitische periode van vasten, bezinning en samenzijn is deze week van start gegaan: de Ramadan. Voor het tweede jaar op rij met beperkingen wegens de coronapandemie. Het laatste gebed, de Isha, moeten moslims wegens de avondklok thuis doen en ook samenzijn is slechts zeer beperkt mogelijk. Moskeeën en jongerenwerk denken echter vooral na over wat wél kan en hoe dat verantwoord georganiseerd kan worden.

Woordvoerder Lahsen Driouch van de Marokkaanse Al-Fath Moskee op Hoogheem is er maar druk mee, als wij hem enkele dagen voor de start van de Ramadan spreken. “Want hoe je het ook wendt of keert, het vergt wel wat organisatie”, en hij legt uit hoe de moskee probeert te bereiken dat alle bezoekers zich aan de coronaregels houden.

Dat lukt vooralsnog goed, verzekert Lahsen DeMooiBoxtelKrant. “We houden het aantal bezoekers bij en het is binnen sowieso verplicht om een mondkapje te dragen en bij binnenkomst hun handen te desinfecteren”, vertelt hij. Ook moeten zij een eigen gebedskleedje meenemen en mogen zij bijvoorbeeld geen sanitair en boeken in de moskee gebruiken. Daarnaast houden Lahsen en zijn collega’s een oogje in het zeil voor het geval moskeegangers elkaar toch te dicht naderen en gaat de deur dicht als het maximale aantal bezoekers bereikt is.

Extra gebed
Het Islamitisch geloof kent dagelijks vijf verplichte gebeden. Gewoonlijk bidden veel moslims tijdens Ramadan samen in de moskee. Dat kan nu ook, zij het met oog voor de coronaregels. Hoe dan ook, het laatste avondgebed, de Isha, start na het ingaan van de avondklok. En extra bidden na dit laatste gebed is gebruikelijk en wordt zeer gewaardeerd bij medemoslims, maar ook in het hiernamaals, leert de Koran.

Omdat de Isha start na het ingaan van de avondklok sluit de moskee al ruim daarvoor. Lahsen: “Vanaf het voorlaatste gebed gaat het gebouw op slot. Aan het laatste gebed moeten mensen dus zelf thuis invulling geven.” Ook is het in verband met de avondklok en de bezoekersregeling lastig om iets extra’s voor de eenzame medemens te doen, zoals tijdens Ramadan gebruikelijk is.

Niet bang voor problemen
Bang voor grote problemen met na de zonsondergang op straat hangende moskeegangers is Lahsen echter niet. Vorig jaar verliep het in dat opzicht in Boxtel ook ordelijk. Volgens de woordvoerder is de moslimgemeenschap creatief en prima op de hoogte van wat wel en niet kan met de geldende coronaregels. Er komen hierover dan ook weinig vragen over bij het moskeebestuur.

In plaats van maximaal 300 personen mag er nu hooguit één derde van dit aantal binnen in de moskee. Maar het is maar de vraag of er ook zoveel mensen zullen komen wegens de pandemie. Moskeeganger Ahmed Qoubbane legt uit dat hoewel het bidden voor hem en zijn geloofsgenoten belangrijk is, het niet schaden van anderen nóg belangrijker is. Mensen zijn dus terughoudend met hun moskeebezoek.

Waar wel vragen over komen is over de onduidelijkheid over de toekomst, want uiteraard hopen moskeegangers ook dat zij na eventuele versoepelingen eind april wél weer de Isha kunnen bidden in de Moskee. Het bestuur wil daarop nog niet vooruit lopen. “Dat weten we nog niet.” Hij lacht: “Met de avondklok was het gewoon duidelijk. Voor die werd ingevoerd dachten we over de coronaregels ook: hoe gaan we hiermee om?”

Hoop op versoepelingen
Lahsen ziet net zoals eigenlijk overal in onze samenleving wel een versnelling van de digitalisering binnen ‘zijn’ moskee. “Als je niets anders kunt, dan ga je zelf naar oplossingen zoeken”, verklaart hij dat. Samen met het moskeebestuur wordt bijvoorbeeld ook onderzocht of er de komende weken onder jongeren behoefte is aan digitale lezingen in het kader van Ramadan.

Maar net zoals veel anderen hoopt Lahsen toch van harte dat de coronapandemie snel ten einde is: “Het hele idee van Ramadan is toch dat samenzijn. Je mist dat gewoon.” Hij hoopt daarom stiekem dat ten tijde van het Suikerfeest, dat rond 12 mei valt, toch een feestelijke bijeenkomst mogelijk is. Het bestuur bekijkt tegen die tijd wat de coronamaatregelen aan mogelijkheden toelaten.

Activiteiten voor jongeren
Voor jongeren die meedoen aan Ramadan organiseert Jongerencentrum B-Town van dinsdag tot en met vrijdag diverse online activiteiten, zoals nachtelijke game toernooien, sessies speciaal voor meisjes en tweemaal in de week een livestream. Uiteraard gaan jongerenwerkers ook de straat op om contact te zoeken met jongeren en hun wensen of behoeften in kaart te brengen. Je vindt meer informatie over het jongerencentrum en de activiteiten op www.btown.nl, Instagram of Facebook.

Naast lokale activiteiten vindt ook regionaal online programma plaats, zeven dagen in de week. Meer daarover is te vinden op r-newt.nl.

Feiten over Ramadan:
-Start eerste nieuwe maan van de negende maand op de Islamitische kalender
-Duurt tot de eerstvolgende nieuwe maan
-De start van de nieuwe maand varieert per locatie en observatie, dus ook start en einde van Ramadan varieert
-De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest, dit jaar rond 12 mei
-Tussen zonsopkomst en zonsondergang mag tijdens de Ramadan niet gegeten, gedronken of aan lichamelijke intimiteit gedaan worden
-Zieken, kinderen en zwangere vrouwen hoeven tijdens deze maand niet te vasten
-Tijdens Ramadan staan gebed, bezinning en samenzijn extra in de aandacht
-Moslims bidden vijf keer per dag: bij zonsopkomst, rond het middaguur, in de namiddag, met zonsondergang en aan het begin van de nacht
-De maaltijd direct na zonsondergang is de Iftar

Enkele moslims bidden in de Boxtelse Al-Fath moskee.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant