Een impressie van hoe Jorishof eruit komt te zien. (Foto: Van Wanrooij Projectontwikkeling)
Een impressie van hoe Jorishof eruit komt te zien. (Foto: Van Wanrooij Projectontwikkeling) Foto: Van Wanrooij Projectontwikkeling

Alle seinen op groen voor bouw Jorishof

Algemeen

Boxtel - Alle seinen staan op groen voor de bouw van 20 woningen in het wijkje Jorishof, het voormalige Hobbendonk. Dat zegt projectontwikkelaar Arwin van Loon, van Van Wanrooij Projectontwikkeling. Voor de zomervakantie gaan de woningen in de verkoop. Wel wordt nog overlegd over het openbaar terrein in en naast het wijkje, onder meer op het gebied van fietsveiligheid.

Jorishof wordt gerealiseerd op het terrein waar voorheen Joris Meubelen gevestigd was. Dat pand brandde eind 2017 grotendeels af. Enkel de monumentale gevel kon gered worden. De bestaande bebouwing op het terrein wordt herontwikkeld door het Schijndelse IMvest, dat er woningen in realiseert. Op de rest van het terrein bouwt Van Wanrooij 20 woningen in de prijsklasse tussen ca. 330.000 en 600.000 euro. Onder de bebouwing zijn vijf rijtjeswoningen, tien tweekappers en vijf vrijstaande huizen.

Verbinding met kasteelpark
De woningen zijn niet volledig energieneutraal, maar wel extra energiezuinig dankzij de ingebouwde warmtepomp. “Het energieverbruik is zo laag dat er geen zonnepanelen meer nodig zijn”, vertelt Van Loon. Verder krijgt de wijk een verbinding met stadslandgoed Stapelen. Via grond die aangekocht is door Stichting Dommelbimd, kunnen wandelaars straks vanaf de Eindhovenseweg direct doorlopen naar het kasteelpark. Jorishof krijgt volgens Van Loon een groen karakter, hoewel de precieze invulling op dit moment nog bekeken wordt: “Het beplantingsplan moeten we nog afronden.”

Er wordt ook nog gekeken naar verschillende ruimtelijke zaken, waaronder de fietsveiligheid, zo laat Van Loon weten. Over de aansluiting van het wijkje op de Eindhovenseweg werden onlangs politieke vragen gesteld nadat de Fietsersbond er al haar zorgen over uitte. Er wordt volgens de projectontwikkelaar door de gemeente bekeken of er aanpassingen aan de Eindhovenseweg nodig zijn om de veiligheid te borgen, hoewel hij daar inhoudelijk niet veel over kan zeggen. “Wij gaan over het stuk tot aan de Eindhovenseweg. Die weg is eigendom van de gemeente”, verklaart hij.

Vertraagd
De plannen hebben vertraging opgelopen ten opzichte van de oorspronkelijke planning. Die stamt uit 2017 en was afkomstig van IMvest. In dat plan, dat eind 2018 opgeleverd moest worden, zouden ook twee bouwkavels aangeboden worden, maar dit idee is geschrapt toen de nieuwbouw werd overgedragen aan Van Wanrooij. Vanwege de marktontwikkeling en toegenomen realisatiekosten zijn de prijzen hoger dan in het voormalige plan, waar nog rijtjeswoningen van zo’n 220.000 euro ingetekend stonden.

De brand in het pand en de kwetsbare Dommelbimd waarin de woningen moesten worden ingepast, maakten dat de bouw minder snel van de grond kwam dan gehoopt. Nu alle inhoudelijke plooien zijn gladgestreken, lijkt het echter spoedig zo ver te zijn. Voor de zomervakantie worden de woningen te koop aangeboden. Aan interesse is geen gebrek, laat Van Loon weten. Mensen die graag op de hoogte willen blijven kunnen een kijkje nemen op https://www.vanwanrooij.nl/boxtel-jorishof. Daar kunnen zij zich ook inschrijven voor updates over het project.

Uit de krant