CDA-fractieleider Vera Brouns.
CDA-fractieleider Vera Brouns. Foto: Daisy Renders

CDA maakt zich zorgen over bescherming persoonsgegevens bij gemeente

Algemeen

Boxtel - De lokale afdeling van het CDA vraagt zich af of MijnGemeenteDichtbij, de ambtelijke fusieorganisatie van Boxtel en Gestel, persoonsgegevens wel op een veilige manier verwerkt. De fractie wijst erop dat veel gemeenten informatie niet conform de AVG-wetgeving verwerken en vreest dat dit ook voor Boxtel geldt. Zo zouden e-mails die de gemeente ontvangt binnen de hele ambtelijke organisatie leesbaar zijn.

De fractie zegt in een brief aan het college van B & W signalen op te vangen dat ook Boxtel persoonsgegevens van inwoners die een bezwaar indienen niet conform de wet verwerkt. “Wij ontvingen berichten dat mailwisseling tussen burgers en de gemeente inzichtelijk zou zijn voor álle medewerkers binnen de gemeentelijke organisatie”, stelt het CDA in de brief.

In de brief vragen de christendemocraten of deze signalen zijn gebaseerd op de waarheid. Ook wil de fractie van het college horen op welke manier de gegevens binnen de ambtelijke organisatie zijn afgeschermd voor medewerkers die niets te zoeken hebben in de gevoelige informatie.

AVG
De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) werd in 2018 ingevoerd en heeft als doel de privacy van burgers beter beschermen. Diverse overheidsinstanties houden zich vandaag de dag nog niet aan de regels. Het CDA noemt in de brief bijvoorbeeld de Belastingdienst en GGD, waar lekken waren.

De AVG stelt verder dat alleen noodzakelijke persoonsgegevens opgeslagen mogen worden. De CDA-fractie is benieuwd of MijnGemeenteDichtbij zich dit voldoende realiseert. Zij willen dan ook een onderbouwing zien van de noodzaak om verschillende persoonsgegevens te verwerken in het zaaksysteem van MGD.

Het CDA wijst op de consequenties als Boxtel zich niet aan de AVG blijkt te houden. Overheidsinstantie Logius kan dan het DigiD-systeem voor Gemeente Boxtel uitschakelen, waardoor inwoners niet meer kunnen inloggen. Verder kan de Autoriteit Persoonsgegevens boetes opleggen bij overtredingen.

Het college heeft nog niet gereageerd op de vragen van het CDA.

Uit de krant