Foto: Heijmans Infra
Foto: Heijmans Infra Foto: Heijmans Infra

Herinrichting Rechterstraat voor bouwvak afgerond

Algemeen

Boxtel – Medio juli – ruim voor het begin van de bouwvak dus – moet de herinrichting van de Rechterstraat in Boxtel zijn afgerond. Maandagochtend is aannemer Heijmans Infra uit Eindhoven gestart met het openbreken van het straatwerk tussen Fellenoord en de Dr. van Helvoortstraat. Hiermee is het project dat als doel heeft het Boxtelse winkelgebied een flinke boost te geven in de afrondende fase aanbeland.

Of het nu aan het aangename weer ligt, de recente versoepelingen, de metamorfose van de Rechterstraat, of een combinatie hiervan. Vast staat dat het de laatste tijd een stuk drukker en gezelliger is in het centrum van Boxtel. De bezoekers maken gretig gebruik van alle nieuwe zitbanken die recent zijn geplaatst en de onlangs geplante bomen staan prachtig in bloei. Ook Jan-Hein Heijmans, omgevingsmanager bij Heijmans Infra, is bijzonder content met het verloop van de werkzaamheden tot nu toe: “We liggen nog keurig op schema. Als alle materialen op tijd worden geleverd, verwachten we half juli klaar te zijn. Misschien ietsje eerder, misschien iets later. Maar we zijn zeker voor de kermis klaar. Mits deze door kan gaan natuurlijk.”

Nieuw straatwerk
De herinrichting van de Rechterstraat is onderverdeeld in 6 fasen. Fase 5 – de aanleg van de Binnendommeltjes – is reeds in volle gang en deze week is begonnen met fase 6A en 6B; het openbreken van de bestrating tussen Fellenoord en de Dr. Van Helvoortstraat. Oorspronkelijk was het de bedoeling om deze klus in twee delen te klaren, maar om tijdwinst te boeken zijn beide fasen nu samengevoegd. “Het huidige straatwerk wordt er helemaal uit gehaald en vervangen door dezelfde natuursteen en gebakken materialen die we ook in de rest van de straat hebben gebruikt. Zo wordt het een prachtig geheel”, benadrukt Heijmans: “Tegelijkertijd pakken we ook de veiligheid van deze kruising aan. Want dat was vooraf nog wel een punt van aandacht. Door de straten daar beter op elkaar te laten aansluiten, hopen we dit kruispunt een stuk overzichtelijker en dus veiliger te maken.“

Ondiepe watergoot
Absolute blikvanger in de vernieuwde Rechterstraat is toch wel de opvallende watergoot van een kleine meter breed die helemaal vanaf de Boxtelse Markt tot aan het kruispunt ter hoogte van Villa Phaf loopt. Precies op de plek waar vroeger één van de Binnendommeltjes liep. Met vier markante bruggetjes die als oprit dienen voor de daar gelegen panden. “Binnenkort stroomt daar ook weer water door. Niet dat deze goot diep wordt overigens. Je kunt er niet in verdrinken. Althans ik niet”, vertelt Heijmans met een lach. De terugkeer van deze Binnendommeltjes is overigens onderdeel van een groter plan: ‘Boxtel binnen de Bruggen’. Ook de herinrichting van de Stationsstraat maakt hier deel van uit. De gemeente Boxtel wil hier graag mee starten zodra de metamorfose van de Rechterstraat is voltooid.

Nieuwe aanbesteding
Welke aannemer dit nieuwe project mag gaan uitvoeren, is nog niet bekend. Daar moet een nieuwe aanbesteding voor worden uitgeschreven. Mocht de aanbestedingsprocedure voor de herinrichting van de Stationsstraat in gang worden gezet, dan zal Heijmans Infra – dat ook al betrokken was bij de reconstructie van de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen (kortweg Sta-P) - zich hier graag in gaan mengen. Want de samenwerking met de gemeente Boxtel smaakt wat de aannemer betreft zeker naar meer: “Wij hebben deze als zeer prettig ervaren. Vooral dankzij de korte lijnen in de communicatie. Wij komen hier dan ook graag terug.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant