Een schets van hoe de Stationsstraat eruit kan komen te zien.
Een schets van hoe de Stationsstraat eruit kan komen te zien. Foto: Sander van Kasteren

College wil groene en verkeersluwe Stationsstraat, maar datum herinrichting nog niet bekend

Algemeen

Boxtel - Dat de Stationsstraat vergroend moet worden en verkeersluw wordt ingericht, daarin is het college van B & W het eens met D66. Die partij stelde enkele weken geleden vragen over het onderwerp. Maar de vraag wanneer de werkzaamheden naar verwachting beginnen bleef onbeantwoord.

Halverwege 2019 werd het ontwerp van de vernieuwde Stationsstraat wereldkundig gemaakt. Maar ruim twee jaar verder bestaat nog steeds geen overeenstemming over de precieze uitvoering van de plannen. Met name het verkeer in de straat is onderwerp van discussie.

D66 stelde onlangs vragen aan het gemeentebestuur over de voortgang van het project. De antwoorden daarop bieden echter weinig nieuws. Zo is het werkbudget van 600.000 euro gereserveerd voor het jaar 2023. En dat is meteen de enige datum in de projectplanning die zwart op wit staat. “Het jaar van uitvoering is mede afhankelijk van het moment waarop een definitief ontwerp kan worden vastgesteld”, aldus het college.

Dat ontwerp is dus nog niet rond. Wat wel duidelijk is, is dat de straat wat het college betreft in ieder geval gesloten blijft voor doorgaand verkeer. Over of zaken als een laad en los-zone onderzocht worden houdt het college de kaken op elkaar: “Voor laden en lossen zal een passende oplossing gevonden moeten worden. Uiteraard moet dat op een veilige en verantwoorde manier kunnen plaatsvinden.”

Vergroenen met bomen
Uitgesprokener is het gemeentebestuur over het karakter van de straat. Want hoewel de bloem-/boombakken die de straat tijdens de kermis aankleedden inmiddels weer terug zijn naar het Breukelsplein, ziet ook het college meerwaarde van een groenere Stationsstraat. Dat heeft positieve effecten voor de hittestress in de straat: “In alle projecten die wij oppakken gaat aandacht uit naar klimaatadaptieve maatregelen. Vergroening is daarbij een belangrijk onderdeel. Ook bij het ontwerp van de Stationsstraat zullen wij daar uitgebreid aandacht aan besteden.”

De voorkeur gaat daarbij uit naar permanent groen in de vorm van bomen. Want, zo vindt het gemeentebestuur, “[...] per slot van rekening verdienen bomen een plek in de volle ondergrond.”

Uit de krant